Val van Pauselijke Staten in 1870 was heilzaam voor het pausschap
Op een colloquium in de Italiaanse Senaat bestempelde staatssecretaris van de Heilige Stoel kardinaal Pietro Parolin het einde van de Pauselijke Staten, 150 jaar geleden, als een teken van de Voorzienigheid, ook al werd de Val van Rome toen als een trauma ervaren. Die dramatische gebeurtenissen van 1870, met de invasie van de Italiaanse troepen in Rome, gaven volgens Parolin een belangrijke impuls aan de onafhankelijkheid en de universele dimensie van het pausdom.
Op 20 september 1870 waren de Italiaanse soldaten erin geslaagd om in de buurt van de Porta Pia een bres te slagen in de verdedigingslinie van het pauselijke leger. Pas met het Verdrag van Lateranen in 1929 werd het traumatische machtsverlies van de paus en het conflict tussen de Italiaanse regering onder de fascistische dictator Benito Mussolini en de Heilige Stoel volgens kardinaal Parolin uiteindelijk omgezet in een vruchtbare samenwerking tussen Italië en de Heilige Stoel. Dat zorgde ervoor dat de onafhankelijkheid van de paus tot op vandaag gegarandeerd is en de katholieke Kerk in staat werd gesteld om haar activiteiten in Italië te ontwikkelen.
Het Verdrag van Lateranen en de herziening ervan in 1984 hebben volgens staatssecretaris Parolin het spirituele karakter van de katholieke Kerk op de voorgrond geplaatst.
Bron: Vaticannews.va/I.Media