Nieuwe blikvanger voor Langemark: vredeszuilen
Twee jaar geleden kregen vier jaar vredeswakes in Langemark een indrukwekkend orgelpunt met het event ‘24 uur Wakker voor Vrede’. Nadien blijft de organisatie solidariteit bevorderen met gelegenheidsacties. Zo is er de wenskaartenactie #iklaatjenietlos. Met de installatie van de drie vredeszuilen willen we mensen verbinden, zegt bezieler Peter Peene.
De 12 talen op de verlichte zuilen staan voor de grootste taalgroepen in de gemeente (Nederlands, Pools, Roemeens, Frans en Bulgaars), Duits als derde landstaal en vervolgens wereldtalen als Engels, Spaans, Arabisch, Chinees. Maar we ontdekken ook Latijn en een taal die we niet meteen kunnen thuisbrengen. Peter Peene haalt ons uit de verwarring: Dat is Esperanto. Samen met Latijn een universele taal.
De zuilen komen er niet toevallig in de kerstperiode. Ze nodigen uit tot waakzaamheid. Peter Peene
Waakzaam zijn om verbonden te blijven, met al wie zich in dit moeilijk coronajaar inzet voor andere mensen, op welke manier ook. Maar ook met nieuwkomers in onze gemeente, onder wie de bewoners van het asielcentrum. We blijven ‘wakker voor vrede’. En solidariteit is een fundament voor vrede, dat hebben vier jaar vredeswakes in Langemark zonder meer duidelijk gemaakt.
De vredeszuilen zijn een ontwerp van Annemie Claerhout en werden gerealiseerd in het atelier van haar man Jan Vanden Berghe. Voor de realisatie kon Wakker voor Vrede rekenen op de steun van de Vlaamse Unesco Commissie en van Westhoek Vredeshoek.