Muurschilderingen ontdekt in kathedraal van Augsburg

De muurschilderingen in de kathedraal van Augsburg zijn volgens de onderzoekers door hun ouderdom van uitzonderlijke kunsthistorische waarde.
14/12/2020 - 11:00
De Dom van Augsburg
De Dom van Augsburg © Bisdom Augsburg

Archeologen hebben tijdens hun onderzoek in de kathedraal van het Zuid-Duitse Augsburg de ouderdom achterhaald van uitzonderlijke muurschilderingen. De muurschilderingen werden pas in 1930 ontdekt achter de witgekalkte muren. Maar men besefte toen nog niet hoe oud en uitzonderlijk ze wel waren. In 2009 werden afbeeldingen ontdekt waarvan bewezen was dat zij dateren uit de tijd van de bouw van de kathedraal, in de eerste helft van de 11de eeuw.

De kunsthistorische schat werd ontdekt in het zuidelijke transept. Daarop staat Johannes De Doper afgebeeld. Medewerkers van de Dienst Monumentenzorg van de deelstaat Beieren hebben de muurschilderingen nu onderzocht, gedocumenteerd, schoongemaakt  en veiliggesteld voor de komende generaties. Een van de scènes bevat een afbeelding van koning Herodes op de troon, die toekijkt hoe Johannes De Doper wordt onthoofd. Op een andere scène staat de begrafenis van Johannes De Doper afgebeeld.

Het team van onderzoekers gaat ervan uit dat de muurschilderingen in de 14de eeuw deels teloorgingen, toen in de kerk grote gotische ramen werden aangebracht. Volgens de onderzoekers vertonen de afbeeldingen een grote gelijkenis met die van de Sint-Joriskerk in Oberzell op het eiland Reichenau in de Bodensee, aan het drielandenpunt van Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Die afbeeldingen zijn door de Unesco beschermd als Werelderfgoed van de Mensheid.

Bron: Katholisch.de