Armeense kerk in Turkije met de grond gelijk gemaakt
Volgens verschillende bronnen is de oude Armeense Surp Toroskerk (Sint-Toruskerk) in Kütahya, die dateert van vóór de 17de eeuw, met de grond gelijk gemaakt. De kerk werd in het begin van de 17de eeuw herbouwd nadat ze door een brand was verwoest. Zij was opgetrokken naast een rots die volgens lokale tradities de afdruk droeg van het paard van de Heilige Torus.
Eeuwenlang trokken Armeense vrouwen naar deze plaats om er te bidden om genezing, terwijl priesters er passages uit de Bijbel voorlazen.
Tot in 1915 woonden in de Turks geworden stad Kütahya en in de gelijknamige provincie nog meer dan 4.000 Armeniërs. Na de genocide en de volkstelling van 1931 bleven er daarvan nauwelijks nog 65 over. In de daaropvolgende jaren verhuisden ook de laatste christenen en vestigden zich in Istanbul of in het buitenland. Daardoor raakte de kerk ontrokken aan de eredienst. De voorbije eeuw werd zij gebruikt voor filmvertoningen of huwelijksfeesten.
Recent werd de grond met het kerkgebouw aan privé-eigenaars verkocht, die de laatste resten van de kerk met de grond hebben gelijk gemaakt. De oproep van Armeense kerkleiders en christenen om het gebouw te beschermen, vielen in dovemansoren bij de Raad voor de Bescherming van Cultureel Erfgoed in de regio Kütahya.
Bron: Fides