Afscheid van orthodoxe metropoliet Emmanuel

De belangrijke orthodoxe kerkleider verlaat Parijs en neemt een ernstige optie om oecumenische patriarch Bartholomeüs I op te volgen.
02/03/2021 - 10:00
Metropoliet Emmanuel Adamakis
Metropoliet Emmanuel Adamakis © Wikipedia

Met een plechtigheid in de orthodoxe kathedraal van Parijs heeft metropoliet Emmanuel afscheid genomen van het orthodoxe aartsbisdom, waarvan hij 18 jaar lang aan het hoofd stond. Dat gebeurde nadat de heilige synodevan het oecumenische patriarchaat van Constantiniopel hem tijdens haar zitting van 16 tot 18 februari benoemde tot metropoliet van Chalcedon. Formeel is aan die titel geen bisschoppelijke zetel verbonden.

Toch is de titel meer dan een formaliteit, omdat hij in het verleden vaak de aanzet vormde voor een transfer naar het oecumenische patriarchaat in Istanbul. Zo was ook patriarch Bartholomeüs I, de huidige oecumenische patriarch, al eerder metropoliet van Chalcedon. De transfer is ook logisch omdat metropoliet Emmanuel (Adamakis), die ook een groot prestige geniet omwille van zijn inzet in de Wereldraad van Kerken (WCC) en voor de bevordering van de eenheid, de voorbije jaren al feitelijk was uitgegroeid tot rechterhand van de oecumenische patriarch. Waarnemers binnen de orthodoxe Kerk gaan dan ook ervan uit dat hij nog meer verantwoordelijke functies op zich zal nemen bij het oecumenische patriarchaat.

Emmanuel Adamakis werd in 1958 op Kreta geboren. Vanaf 1981 ging hij naar het Oosters Instituut in Regensburg. Hij verhuisde naar Parijs, waar hij studeerde aan het Institut Catholique en het orthodoxe theologische Institut Saint-Serge. In 1985 werd hij tot priester gewijd en in 1986 werd hij hulpbisschop van de metropoliet van België. In 2003 werd hij door de heilige synode van het oecumenische patriarchaat verkozen tot nieuwe metropoliet van Frankrijk, met hoofdzetel in Parijs. Hij vertegenwoordigde van 1994 tot 2014 het oecumenisch patriarchaat bij de EU in Brussel en hij was ook geruime tijd voorzitter van de Conferentie van Europese Kerken (CEC).

Bron: La Croix/Kathpress.at