Notre-Dame wordt met authentieke timmertechnieken heropgebouwd
De FranseNationale Commissie voor Erfgoed en Architectuur(CNPA) stuurt een onderzoeker naar de Notre-Damekathedraal om na te gaan hoe het dakwerk volgens de authentieke middeleeuwse technieken kan worden heropgebouwd. Volgens Frédéric Epaud, onderzoeker bij het CNRS en specialist in middeleeuwse constructies, beschikt de erfgoeddienst gelukkig over vele foto’s van dat dakwerk van vóór de brand en de resultaten van het onderzoek van de architecten Rémi Fromont en Cédric Trentesaux.
De constructie van het dak vond plaats in de 13de eeuw. De timmerlui hebben volgens de specialist toen een werk van uitzonderlijke kwaliteit verricht. Het frame hield acht eeuwen stand zonder schade op te lopen en het was bestand tegen stormen en slecht weer. Het hout heeft zich heel goed gedragen. Epaud wijst erop dat er ondertussen verschillende restauraties en aanpassingen werden uitgevoerd. Zo voegde Eugène Viollet-le-Duc in de 19de eeuw nog een nok toe. Maar die was in feite volstrekt overbodig omdat het raamwerk van het dak stabiel was. Het maakte de constructie wel zwaarder. De weerstand en duurzaamheid kunnen verklaard worden door de gebruikte techniek. Het hout van het frame werd vierkant gemaakt met een bijl. Hierdoor vervormt het hout niet tijdens het drogen en blijft het flexibeler.
Frédéric Epaud stelt dat het niet volstaat om esthetisch identiek te reconstrueren. Het is noodzakelijk om de originele technieken te respecteren. Niet uit principe, maar omdat deze technieken hun structurele effectiviteit hebben bewezen. Bovendien heeft deze techniek het voordeel om het hout van jongere eiken te gebruiken. Tegelijk behouden wij zo de kennis van het timmerwerk, die anders dreigt te verdwijnen. Epaud voegt eraan toe dat ook voor het steenhouwen, het glas in lood en het schilderwerk oude technieken gebruikt worden. Waarom zouden wij dat dan niet doen voor het timmerwerk? De techniek is wel arbeidsintensief. Volgens een schatting zal een 20-tal timmerlieden 400 werkdagen lang aan de slag zijn om het raamwerk van het schip en het koor met de eeuwenoude methode herop te bouwen.
Bron: La Croix