Zuid-Koreaanse kerk verwerpt akkoord over 'Troostmeisjes'
14/01/2016 - 16:21
De Zuid-Koreaanse Commissie Rechtvaardigheid en Vrede veroordeelt het akkoord tussen Seoel en Tokio over de troostmeisjes van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Japan belooft daarin 1 miljard yen schadevergoeding te betalen. Er komt ook een officiële spijtbetuiging van de premier van Japan. Maar Japan erkent niet dat dit misbruik systematisch plaatsvond en institutioneel verankerd zat in het leger van de keizer van Japan.
De term troostmeisjes verwijst naar vrouwen en jonge meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Japanse keizerlijke leger tot seksuele slavernij werden gedwongen. Officieel dienden zij zich vrijwillig aan om troost te bieden aan militairen. In werkelijkheid waren deze vrouwen seksslavinnen. Volgens historici werden tot 200.000 vrouwen slachtoffer van deze gedwongen prostitutie. Twintig procent was afkomstig van Korea en 10 % uit China. Maar de slachtoffers kwamen net zo goed uit Nederlands-Indië en andere Aziatische landen als Thailand, Vietnam of de Filippijnen.
Aanfluiting van de mensenrechten
Bisschop Lazarus You Heung-sik van Daejeon (Taejon), die recent enkele Koreaanse troostmeisjes ontmoette, noemt de overeenkomst een aanfluiting van de mensenrechten. Rechtvaardigheid wordt opgeofferd aan economische en politieke belangen, stelt hij. En dat is des te pijnlijker omdat de overeenkomst net bij de start van het Jaar van de Barmhartigheid werd gesloten. Van de slachtoffers zijn er nog slechts enkele in leven. Wij zijn hen op zijn minst respect verschuldigd om datgene wat zij hebben meegemaakt. De bisschop neemt er aanstoot aan dat niemand voor het misbruik verantwoordelijk wordt gesteld:
Japan zegt wel dat dit akkoord zelf een spijtbetuiging is. Maar er komt geen officiële verontschuldiging van het keizerrijk. Mgr. Lazarus You Heung-sik
De kans is overigens klein dat die er op korte termijn nog zal komen. Mgr. You Heung-sik onderstreept nog dat het akkoord buiten het parlement om van Japan en Zuid-Korea tot stand kwam. Er komt geen officiële erkenning van de misdaden door Japan. Dit is een gemiste kans, terwijl Korea zo sterk onder de kolonisering door Japan heeft geleden.
Bron: Asianews.it