Processie in Parijs aangevallen

De 'Marche des Martyres', een gebedsmars van het aartsbisdom Parijs voor de martelaars van de Commune, werd onderbroken na gewelddadige incidenten.
31/05/2021 - 14:29

De zogeheten Marche des Martyrs, een processie met een 300-tal deelnemers ter nagedachtenis van de 49 katholieke martelaren van de Commune, werd in de buurt van de beroemde Parijse begraafplaats Père Lachaise eerst uitgejouwd en daarna door extreemlinkse actievoerders fysiek aangevallen. De processie was een initiatief van het aartsbisdom Parijs, vijf parochies in het oosten van Franse hoofdstad en verschillende diocesane verenigingen.

De woordvoerder van het aartsbisdom Parijs ontkent met nadruk dat het ging om een processie van fundamentalistische en royalistische katholieken.

Ongelukkige samenloop

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de processie een traject van 4 kilometer zou afleggen. Maar dat was zonder de aanhangers van antifa (verzamelnaam voor antifascistische groeperingen) en enkele linkse activisten met rode vlaggen gerekend, die de deelnemers eerst verbaal en dan met fysiek geweld aanvielen. Zij rukten spandoeken uit de handen, vertrapten de Franse vlag, en gooiden vuilnisbakken, flessen en zelfs dranghekken naar de deelnemers. Uiteindelijk werd de processie noodgedwongen ontbonden. De deelnemers van de religieuze optocht moesten hun toevlucht zoeken in de nabijgelegen Notre-Dame de la Croix-kerk. Twee mensen raakten ernstig gewond, waarvan er een met een diepe hoofdwonde naar het ziekenhuis moest worden  overgebracht.

Mgr. Denis Jachiet, een van de drie hulpbisschoppen van Parijs, spreekt van een ongelukkige samenloop van twee gebeurtenissen: onze puur religieuze herdenking en een politieke manifestatie. Ook Le Figaro schrijft het incident toe aan een ongelukkig toeval. Linkse activisten hadden kort daarvoor de bloedige onderdrukking van de opstand van de Commune van Parijs herdacht, waarbij 147 leden van de Commune zonder vorm van proces aan de mur des Fédérés in de buurt van het kerkhof gefusilleerd werden.

Toegelaten religieuze optocht

Volgens hulpbisschop Jachiet namen vooral senioren en gezinnen aan de overigens toegelaten religieuze optocht deel, die van start ging aan het Roquetteplein, waar aartsbisschop Georges Darboy op 24 mei 1871 door de communards werd terechtgesteld. Het doel van onze processie was puur religieus. Wij hadden geen politieke eisen. Wij vierden niet de overwinning van de ene op de andere, zei de hulpbisschop nog.

Dit is heel betreurenswaardig, reageert ook Karine Dalle, communicatieverantwoordelijke van het aartsbisdom Parijs. Wij wisten dat dit gevoelig lag. Maar zo'n reactie hadden we niet verwacht, voor een puur religieuze processie. Zij kondigt nog aan dat het aartsbisdom klacht neerlegt tegen onbekenden. De minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin herinnerde de actievoerders eraan dat er in Frankrijk zo iets als de vrijheid van eredienst bestaat, die in alle sereniteit moet kunnen worden uitgeoefend.

Bron: La Croix/Le Figaro