Restauratie van klooster van Sumela bijna rond

In de zomer kan het klooster van het Turkse Sumela, dat bekend werd dankzij zijn Maria-icoon, opnieuw de deuren openen.
07/06/2021 - 15:33
Het klooster van Sümela
Het klooster van Sümela © Wikipedia

Volgens Mustafa Asan, de directeur de Dienst Cultuur en Toerisme in de regio van Trabzon (Turkije), is de laatste fase gestart van de restauratie van het klooster van Sumela. Volgens verschillende Turkse media wordt het heropend op 1 juli. Het klooster, dat is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, is een van de bekendste kloosters van Turkije. De restauratie nam zes jaar in beslag en kostte 4,7 miljoen euro. Het restauratiedossier was heel complex, omdat het klooster tegen een rotswand is aangebouwd.  

Het orthodoxe klooster werd gesticht in 386. Het was eeuwenlang het belangrijkste bedevaartsoord aan de Zwarte Zee, voornamelijk dankzij de icoon van Maria die volgens de overlevering werd gemaakt door de evangelist Lucas en er wordt vereerd. Ook na de verovering door de Ottomanen in 1461 bleef het klooster een spiritueel en cultureel christelijk centrum en werd het zelfs door verschillende sultans financieel gesteund.

Na het einde van de kortstondige Pontische Republiek moesten alle Griekse en Armeense christenen van Pontus in 1923 het land verlaten, inclusief de monniken van Sumela. Het klooster raakte in verval en lag tientallen jaren in puin. In 1972 werd het door de regering van Ankara tot nationaal monument uitgeroepen. In 2010 kreeg de oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeüs van de Turkse overheid toestemming om er op 15 augustus voor het eerst opnieuw een liturgische viering op te dragen.

Bron: Kathpress.at