British Museum reconstrueert de dood van Thomas Becket

De tentoonstelling 'Murder and the Making of a Saint' vertelt sinds mei het verhaal van Thomas Becket, een van Europa’s populairste heiligen.
21/08/2021 - 16:14
De Heilige Thomas
De Heilige Thomas © Wikipedia

In een galerij van het British Museum eindigt op zondag 22 augustus de boeiende tentoonstelling waarin sinds mei wordt teruggeblikt op het leven van de Heilige Thomas Becket (1120-1170) en de tijd waarin hij heeft geleefd. De audiovisuele reconstructie van een van de meest beruchte misdaden uit de Engelse geschiedenis krijgt erg lovende kritieken.

In de galerij was niet alleen een reeks middeleeuwse kruisen, reliekhouders en manuscripten te zien, maar er werden ook drie glas-in-loodramen overgebracht uit de kathedraal van Canterbury, die een van de populairste bedevaartplaatsen in Europa werd door de wonderen die zijn dood aan Becket werden toegeschreven. In het spoor daarvan worden insignes en souvenirs getoond die generaties pelgrims op de plaats van zijn martelaarschap hebben achtergelaten. De expo liet bezoekers tegelijk kennismaken met de voor velen nauwelijks bekende geschiedenis van katholieken in het land en de rol van Kerk en geloof in Engeland.

Lees verder onder de video.

Thomas Becket, die in Londen was geboren, werd 1155 door koning Hendrik II benoemd tot kanselier. De koning had verwacht dat zijn nieuwe kanselier trouw zijn bevelen zou uitvoeren. Maar Becket verkoos een ascetische levensstijl en verzette zich tegen het gezag van de koning toen die in 1164 zijn controle over de Kerk probeerde te versterken. Becket vluchtte naar Frankrijk. Eind 1170 keerde hij terug. Op 29 december van dat jaar werd hij in Canterbury door vier ridders vermoord, die enkele dagen daarvoor de tirade van de koning tegen verraders hadden bijgewoond. Wellicht waren zij van plan om Becket naar Winchester te brengen. Maar door zijn felle verzet verloren zij allicht de controle en werd de aartsbisschop tijdens de vespers in zijn kathedraal vermoord.

Bron: British Museum/Crux