Vlaamse steun voor erfgoed in de provincie Antwerpen

Onroerend Erfgoed kent premie toe voor de restauratie van de Sint-Antonius Abtkerk in Oud-Turnhout.
11/09/2021 - 14:37
De kerk van Sint-Antonius abt in Oud-Turnhout
De kerk van Sint-Antonius abt in Oud-Turnhout © Toerisme Turnhout

De Vlaamse overheid heeft deze week een premie van in totaal 960.485,91 euro toegekend voor verschillende restauratieprojecten in de provincie Antwerpen. Die steun is onder meer bestemd voor het bekende Fort van Liezele dat vlak voor WO I werd gebouwd voor de tweede verdedigingsgordel van Antwerpen.

Daarnaast is er onder meer ook een premie voor de vervanging van de goten van de gotischeOnze-Lieve-Vrouw van over de Dijlekerken de restauratie van de gevel van het Cellebroedersklooster, waar in de Mechelse binnenstad in de middeleeuwen zieken, krankzinnigen en pestlijders werden opgevangen. Sinds 2005 is de vzw Emmaüs er gevestigd. Dankzij de premie van 50.000 euro van Onroerend Erfgoed kan ook een reconstructie gebeuren van het omgevallen gedeelte van de tuinmuur van het klooster van Sint-Agnetendal (uit 1717) in Arendonk. De laatste zusters verlieten het klooster in 2002 en vandaag is er een cohousingproject gevestigd.

Vlaams minister Matthias Diependaele van Onroerend Erfgoed kende ook een premie van 172.397,54 euro toe voor de Sint-Antonius Abtkerk in Oud-Turnhout. Dankzij die premie worden de daken, zolders en de gevels van de parochiekerk gerestaureerd. De neoromaanse kerk dateert uit 1891-1893, naar een ontwerp van de architect P.J. Taeymans. De kerk is vooral bekend dankzij de verering van Sint-Antonius, abt en de jaarlijkse voertuigen-, paarden- en hondenzegening in januari.

Bron: Onroerend Erfgoed