Reis terug in de tijd in voormalig Limburgs klooster

De kloostergebouwen ondergaan momenteel een ingrijpende renovatie, die tegen 2023 moet voltooid zijn.
11/09/2021 - 14:49

Het kapucijnenklooster van Maaseik wordt nog tot 2023 gerestaureerd. Maar dankzij een samenwerking van Musea Maaseik en Covida kunnen belangstellenden tijdens de Open Monumentendag dit weekend online een wandeling maken door het klooster. Tijdens het virtuele bezoek krijgen zij ook vele weetjes over de geschiedenis van het klooster.

De kapucijnen vestigden zich in 1626 in Maaseik en bouwden er een klooster (1632) en een kerk (1635), die in 1638 werd ingewijd. Het ommuurde klooster had ook een pesthuis met een kapel. Tijdens de Franse Revolutiewerd het klooster opgeheven, maar dankzij een welstellende familie werd het teruggekocht en in 1801 teruggegeven aan de kapucijnen. In 1840 maakten de franciscanen plaats voor de zusters van Liefde van Tilburg, die er een instituut voor dove en blinde meisjes. Van de oorspronkelijk drie kloostervleugels zijn alleen de noordelijke en oostelijke bewaard. In 1845 werd de zuidgevel gebouwd, die later nog werd verhoogd.

Herbestemming van het Capucijnenklooster te Maaseik
Herbestemming van het Capucijnenklooster te Maaseik © Architektenburo Erik Martens & Partners bv

Virtuele rondleiding

Door een verregaande renovatie door  Architektenburo Erik Martens & Partners, dat dertig jaar geleden werd opgericht, is een bezoek momenteel niet mogelijk. Maareen virtuele rondleiding kan wel aan de hand van 360°-camera's. De route brengt deelnemers onder meer in de kapel en onderweg krijgen ze een heleboel weetjes en historische foto's te zien, legde Stephanie Cousin, curator van Musea Maaseik, uit aan een ploeg van VRT. Vandaag verblijven er overigens nog altijd twee zusters in het klooster. De curator bestempelt hen als wandelende encyclopedieën. Zij hebben ons overigens erg goed geholpen met de virtuele tour. Zij hopen nog lang te kunnen genieten van hun klooster, dat tegen 2023 opnieuw toegankelijk moet zijn.

Bron: VRT Nieuws/Architektenburo Erik Martens

Maak een virtuele rondleiding door het 'Klein Kloosterke'