Bisdom Luik neemt afscheid van warme en geliefde herder

Emeritus bisschop van Luik Aloys Jousten was een goede herder, die te midden van zijn volk stond.
22/09/2021 - 11:50
Mgr Jousten (tweede van links) was ook bij zijn collega-bisschoppen geliefd
Mgr Jousten (tweede van links) was ook bij zijn collega-bisschoppen geliefd © Philippe Keulemans

Eric de Beukelaer, vicaris-generaal van het bisdom Luik en voormalige woordvoerder van de bisschoppenconferentie, herinnert zich de afgelopen maandag onverwacht in Keulen overleden emeritus bisschop Aloys Jousten vooral als iemand die op alle terreinen thuis was. Hij heeft in zijn leven bijna alles gedaan: pastoor en deken, leraar en schooldirecteur, opleider van seminaristen, bisschoppelijk vicaris en bisschop ... Daarom durf ik hem echt te vergelijken met zo'n ‘alleterreinwagen’. Hij was iemand die de hand aan de ploeg sloeg en de koe bij de horens pakte. Een harde werker en tegelijk van een minzame eenvoud. Hij was afkomstig van het platteland in de Oostkantons en beschikte over het gezonde verstand en de eenvoud eigen aan de boerenstiel. Hij was Duitstalig, maar sprak en schreef vlekkeloos Frans; hij corrigeerde zelfs mijn fouten in het Frans. Hij had ook die vreedzame gestrengheid van het Duitstalige deel van het bisdom … waarmee ik ook nog eens eraan wil herinneren dat de provincie Luik, die we in de katholieke wereld ‘het bisdom Luik’ noemen, een tweetalige provincie is, Frans­- én Duitstalig, en hij kwam uit het Duitstalige deel. Vorige week nog leidde hij de Belgische delegatie op het Internationaal Eucharistisch Congres in Boedapest. Ondanks zijn vermoeidheid, nam hij deel aan alle activiteiten en hij deed dat met enthousiasme en humor. Wie had toen kunnen vermoeden dat dit zijn laatste pelgrimstocht op deze aarde zou zijn?

Mgr. Jean-Pierre Delville, die hem opvolgde als 92ste bisschop van Luik, herinnert zijn voorganger vooral als een uiterst actieve bisschop. Zijn onverwachte overlijden raakt ons heel sterk. Hij heeft altijd een grote aandacht gehad voor de sociale situatie van mensen. Hij ging nog altijd zieke priesters in de ziekenhuizen in het hele bisdom bezoeken. De laatste jaren woonde hij in het benedictijnenklooster in Luik en droeg er op het hoogtepunt van de coronapandemie elke ochtend de eucharistie op voor de zusters. 

De Franstalige media hebben vandaag alleen maar lovende woorden over voor de emeritus bisschop van Luik, die op 83-jarige leeftijd onverwacht in Luik overleed. Hij wordt onder meer geloofd voor zijn sterkesociale engagement. Vlaamse kranten achten het overlijden van de geliefde emeritus bisschop uit het zuiden van het land geen vermelding waard.

Bron: Cathobel/L’Avenir/RTBf/La Dernière Heure