Kardinaal De Kesel voorgedragen voor Beste Theologische Boek 2021
Een boekenjury, bestaande uit recensenten van de dagbladen Trouw en het Nederlands Dagblad, heeft de genomineerden bekendgemaakt voor het Beste Theologische Boek van het Jaar . De genomineerden zijn dit jaar: Maria, icoon van genade van Arnold Huijgen, Radicale verlossing van Beatrice de Graaf, Nieuwe kruisvaarders van Sander Rietveld én Geloof en godsdienst in een seculiere samenleving van kardinaal Jozef De Kesel. Vorig jaar ging de prijs naar Alle Dingen Nieuw van de Nederlandse theoloog Erik Borgman over theologie in de 21ste eeuw.
Beschouwingen over het geloof in een geseculariseerde samenleving
Van kardinaal en aartsbisschop van Mechelen-Brussel Jozef De Kesel is bekend dat hij zich al langer buigt over de relevantie van het christendom in de seculiere samenleving. Ook in zijn meest recente essay Geloof en godsdienst in een seculiere samenleving (een uitgave van Halewijn) analyseert hij de situatie van de Kerk en het christendom, maar ook de kansen van een getuigende en verkondigende Kerk in een samenleving die geloof naar de privésfeer verwijst. Centraal staat onder meer de vraag hoe de Kerk haar zending in het hart van een geseculariseerde wereld kan vervullen. Kardinaal De Kesel moedigt christenen aan om de secularisatie van de samenleving zonder nostalgie te verwelkomen. Kerken en gelovigen hoeven zich volgens hem ook niet zo druk te maken over de voortgaande ontkerkelijking: de christelijke Kerk is eeuwenlang een verschijnsel in de marge geweest, en daar is niks mis mee.
De andere genomineerden
In Nieuwe kruisvaarders (een uitgave van Prometheus) verkent Sander Rietveld de wederzijdse aantrekkingskracht tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechtse populisten en buigt hij zich over de vraag waarom deze groep christenen zich zo sterk voelt aangesproken door populisten als Donald Trump, Geert Wilders en Thierry Baudet. In Maria, icoon van genade (uitgeverij KokBoekencentrum) buigt de christelijk-gereformeerde hoogleraar Arnold Huijgen zich over Maria, die juist in rooms-katholieke kringen zo populair is. Zijn studie is een even verrassend als sterk pleidooi voor de herwaardering van Maria in protestantse kring. In Radicale verlossing (uitgeverij Prometheus) gaat de Nederlandse terrorisme-expert Beatrice de Graaf in gesprek met veroordeelde Nederlandse terroristen en gaat zij ook na wat de rol was van religie bij de keuzes die zij hebben gemaakt.
De prijswinnaar wordt volgende maand bekendgemaakt tijdens de 'Nacht van de Theologie', die op 28 november op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden. Tijdens die plechtigheid wordt ook de volgende 'Theoloog des Vaderlands' aangekondigd.