Restauratie van twee historische kerken in West-Vlaanderen
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele geeft groen licht voor de restauratie van de kapucijnenkerk in Oostende en de Sint-Gertrudiskerk in Koekelare. Voor de restauratie van de twee kerken wordt 230.848,25 euro (Oostende) en 836.514,07 euro (Bovekerke) vrijgemaakt.
Kapucijnenkerk in Oostende
In deze fase van de restauratie van de kapucijnenkerk in Oostende gaat de aandacht uit naar het dak. In 2008 werd eerder al geïnvesteerd in herstellingen voor het doksaal, dat was verzakt. De kapucijnenkerk is een van de oudst bewaarde gebouwen van Oostende. De kapucijnen vestigden zich al in 1615 in de kuststad. De sobere kerk werd tussen 1618 en 1620 gebouwd op de hoek van de Kapucijnenstraat en het Mijnplein. Daarna bouwden de kapucijnen ook een klooster, maar ze werden uit de stad verdreven tijdens het Franse bewind.
Onroerend Erfgoed maakte deze week meer dan 230.0000 euro vrij voor het vernieuwen van de dakbedekking in natuurleien, het herstel van het timmerwerk, het behandelen van aangetaste onderdelen door vocht en houtborende insecten, het demonteren en terugplaatsen en keuren van bliksemafleiding en het hervoegen van gebarsten metselwerk. Na de restauratiewerken zullen in de kerk nog altijd erediensten georganiseerd worden.
Sint-Gertrudiskerk
Er komt ook Vlaamse steun voor de restauratie van de Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke, een deelgemeente van Koekelare. De bakstenen kerk werd in 1848 gebouwd, op de plaats van een laat-romaanse kerk waarvan de achthoekige toren nog bewaard is. Deze toren dateert uit de 12de eeuw en is daarmee het oudste gebouw in Koekelare. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de toren als uitkijktoren gebruikt. De Duitsers gebruikten de kerk zelf ook als hospitaal voor Duitse soldaten.
Minister Diependaele van Onroerend Erfgoed: De glas-in-loodramen van de Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke (Koekelare) worden gerestaureerd. Sommige ramen zijn stuk of gebroken door onder andere roestvorming. Deze restauraties gebeuren zowel ter plaatse als in een restauratieatelier. De kerk zal in gebruik blijven voor de erediensten.