Leuven viert 90 jaar bigbangtheorie

Universiteitsstad Leuven organiseert nog tot begin 2022 een programma over de verwondering van de mens over de kosmos en het ontstaan ervan.
19/10/2021 - 15:14

Met een videoprojectie op de Sint-Norbertuspoort van Abdij van Park, twee grote laserinstallaties, een spel van licht en water gaf KU[N]ST Leuven vzw, een samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven, vrijdag het startschot voor KNAL!, een stadsfestival in het teken van de big bang (oerknal) en verwondering voor de kosmos.

Met het initiatief wordt eraan herinnerd dat de Leuvense priester, kosmoloog en professor Georges Lemaître in 1931 zijn baanbrekende bevindingen over de bigbangtheorie publiceerde over het ontstaan van het heelal en van tijd en ruimte. Vrijdag en zaterdagavond konden belangstellenden in de Abdij van Park ook letterlijk een blik in de ruimte werpen, omdat sterrenkundigen werden uitgenodigd om er hun telescopen op te stellen. Zondagavond strooide de bewolking echter roet in het eten.

Lees verder onder na de afbeelding.

Lichtspektakel Norbertuspoort Abdij van Park
Lichtspektakel Norbertuspoort Abdij van Park © Nele Fack/knalfestival

Schepen Denise Vandevoort (Vooruit) hoopt dat de stad met het initiatief 25.000 mensen kan bereiken. De motor van het project zijn de 4 tentoonstellingen die nog tot 16 januari op verschillende locaties worden georganiseerd, met als blikvanger de expo Verbeelding van het universum in het museum M Leuven. Dat probeert aan de hand van topstukken uit binnen- en buitenland duidelijk te maken op welke manier de kosmos door de eeuwen heen kunstenaars heeft geïnspireerd en gefascineerd.

In de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven worden Georges Lemaître en de moderne kosmologie op een toegankelijke manier toegelicht. In samenwerking met het cultuurcentrum vallen op het Martelarenplein in Leuven concerten met 360°-projecties met surroundgeluid te beleven. In de Abdij van Park zelf toont PARCUMdan weer hoe het ontstaan van de kosmos en de mens de inspiratiebron waren voor religieuze kunst.

Lees meer erover op de website van het KNAL!-festival.