Film 'Spotlight' ook in Belgische bioscopen
Vanavond gaat de film Spotlightin première in ons land. De film over een schoolvoorbeeld van onderzoeksjournalistiek door de krant The Boston Globe naar het grootschalige kindermisbruik in het aartsbisdom Boston werd door Amerikaanse filmcritici verkozen tot beste film van 2015. De omvang van het seksueel misbruik zorgde er in 2000 voor dat de Amerikaanse katholieke Kerk als eerste kerkgemeenschap wereldwijd een nultolerantiebeleid voor kindermisbruik afkondigde. Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen en binnen de bisschoppenconferentie referent seksueel misbruik, zag de film op uitnodiging van de VRT-nieuwsredactie in preview. Ook slachtoffers van misbruik en mensen die betrokken waren bij de bestrijding van het misbruik, onder meer kinderpsyciater Peter Adriaenssens, waren erbij.
Pullitzerprijs
Centraal in de film van acteur-regisseur Thomas McCarthy staat het onderzoek van het Spotlight-onderzoeksteam van de redactie van de Boston Globe, die daarvoor een Pullitzer Award kreeg. Een team van journalisten concentreerde zich vanaf het einde van de jaren 1990 op het misbruik. In 2001 bracht de krant de omvang van het misbruik aan het licht en publceerde in 2002 een reeks artikels over het kindermisbruik en de manier waarop de toenmalige aartsbisschop Bernard Law had geprobeerd om het zo als niet toe te dekken, dan toch alleszins te minimaliseren. Een van de betrokken geestelijken werd veroordeeld voor meer dan 60 gevallen van seksueel misbruik gedurende verschillende jaren. De film gaat over het jarenlange onderzoek dat eraan voorafging. Uiteindelijk bleken zich in het aartsbisdom ruim 80 priesters aan vormen van misbruik schuldig te hebben gemaakt.
Vooruitgang in de strijd tegen misbruik
Bij de release van de film in de VS vroeg de bisschoppenconferentie van de VS de film te benutten als kans om slachtoffers van seksueel misbruik een luisterend oor te bieden en tegelijk ook om aan het publiek duidelijk te maken dat de katholieke kerk grote vooruitgang heeft geboekt bij de preventie en de bestrijding van seksueel misbruik. Heel wat bisdommen in de VS hebben intussen duidelijk gemaakt dat hun aanpak van misbruik en de implemantatie van preventeprograma's de katholieke Kerk in de VS fundamenteel en permanent heeft veranderd sinds onder meer The Boston Globe de omvang aan het licht bracht. Recent nog ergerde de Duitse bisschoppenconferentie zich eraan dat de katholieke Kerk blijkbaar nog altijd de enige instelling in de Duitse samenleving is, die een omvattend en coherent beleid voert in de strijd tegen seksueel misbruik.
Bron: Boston Globe/The Gardian/Persdienst bisdom Antwerpen