Creatie van designerbaby een stap dichterbij

Na Chinese wetenschappers mogen nu ook Britse wetenschappers menselijke embryo's genetisch modificeren.
03/02/2016 - 12:38

Het HFEA(Human Fertilisation and Embryology Authority), de Britse regulator voor fertiliteitsonderzoek, heeft Britse wetenschappers maandag toestemming gegeven om het menselijke dna te manipuleren. Mits groen licht van de ethische commissie ligt de weg nu vrij voor een internationaal omstreden experiment met menselijke embryo’s. Het Francis Crick Institute in Londen kondigt aan dat zijn wetenschappers menselijk dna met een nieuwe techniek genetisch zullen aanpassen. Zo willen zij meer te weten komen over wat er gebeurt in de eerste zeven dagen na de bevruchting. Het onderzoek, dat net als in ons land wel strikt is gereglementeerd, is echter niet gericht op de ontwikkeling van gentherapie bij menselijke embryo's.

Volgens het instituut worden de menselijke embryo’s uitsluitend voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt en is het niet de bedoeling om de gemodificeerde embryo’s bij vrouwen in te planten. Bij het experiment worden restembryo’s gebruikt van echtparen die niet alle bevruchte eicellen hebben gebruikt bij een kunstmatige bevruchting. Volgens wetenschapster Kathy Niakan moet het experiment helpen om misgeboorten en onvruchtbaarheid beter te bestrijden.

Kerk verwerpt manipulatie en consumptie van embryo’s

De katholieke Kerk heeft groot begrip voor de oprechte kinderwens van ouders. Maar zij wijst kunstmatige bevruchting en het gebruik van menselijke embryo’s voor  wetenschappelijke experimenten, waarbij embryo’s ook effectief worden gedood, principieel af. De Pauselijke Academie voor het Levenkant zich in het bijzonder tegen immorele technische ingrepen die bijdragen tot de manipulatie en selectie van embryo’s. De academie onderstreept dat die embryo’s na het onderzoek ook worden vernietigd. Paus Benedictus XVI waarschuwde in 2009 al ervoor dat de techniek zou leiden tot subtiele vormen van discriminatie tegen mensen met genetische afwijkingen of ziekten.

De anglicaanse Kerk toonde zich in een recente bijdrage in de krant The Guardian welwillender voor sommige vormen van wetenschappelijk onderzoek op embryo’s, als die kunnen leiden tot een vooruitgang in genetische techniek en een betere kennis van de menselijke bevruchting. Maar ook de Britse anglicaanse Kerk eist strikte regels en een duidelijk kader voor zulke experimenten.

Knippen in het DNA

Volgens een woordvoerder van het Francis Crick Instituut beschikken de wetenschappers over grote ervaring op het vlak van embryonaal onderzoek. Dankzij de zogenaamde 'gen schaar CRISPR/Cas9'–techniek kan nu ook veel nauwkeuriger dan voorheen worden geknipt in delen van het DNA. Nieuw, aldus de woordvoerder, is dat deze techniek nu ook door de Britse overheid wordt goedgekeurd.

Bron: KNA/De Morgen

© New Scientist