Klooster Wezembeek wordt grootste cohousingproject van Vlaanderen

De paters passionisten besloten twee jaar geleden om het klooster in Wezembeek-Oppem te verkopen.
08/12/2021 - 10:27
De geklasseerde kerk van het passionistenklooster
De geklasseerde kerk van het passionistenklooster © Hilde Kennes/Onroerend Erfgoed

Het grote klooster van Wezembeek-Oppem in de Brusselse rand, dat in het begin van de 20ste eeuw op de wijk Vosberg werd gebouwd, krijgt een van de grootste cohousingprojecten van Vlaanderen. Cohousing is een woonvorm waarbij verschillende gezinnen op één plaats samenwonen en er verschillende ruimtes met elkaar delen. Samen wonen is niet alleen  goedkoper, maar het is ook milieu bewuster en het schept extra kansen. Jorn Verbeeck, een van de initiatiefnemers, verduidelijkte in een interview met Radio 2: Wij willen niet naar het klooster kijken als een gesloten gemeenschap. Wij willen ook nagaan hoe wij verbinding kunnen leggen en samen nadenken en inspelen op belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Wij brengen op deze manier ook verschillende ervaringen, zowel professioneel als privé samen.

Fasegewijs

Het fasegewijs tot stand gekomen voormalige passionistenklooster werd twee jaar geleden door de orde verkocht, toen de laatste en inmiddels bejaarde paters waren overleden of er moesten vertrekken. Acht gezinnen sloegen toen de handen in elkaar om het oud klooster aan de Mechelsesteenweg, overigens met de goedkeuring van de passionisten zelf, te kopen om er een cohousingproject te starten. Daarop werd een stichting opgericht om er met respect voor het erfgoed een woonproject te starten. Inmiddels is de groep belangstellenden aangegroeid tot 26 gezinnen.

Maatschappelijke meerwaarde

De groep van 50 volwassenen en 20 kinderen wil er naast de aparte woonunits niet alleen de tuin, maar ook een aantal ruimtes - onder meer om te vergaderen en te ontspannen, maar ook om er hout te bewerken of om koffie te drinken - met elkaar delen. De initiatiefnemers hopen ook een maatschappelijke meerwaarde te realiseren, door de buurt bij het project te betrekken. Jorn Verbeeck: Zo werden hier op het terrein al scouts opgevangen die hun scoutskamp elders zagen afgelast. Ook verschillende sociaal-culturele verenigingen hebben al gevraagd om hier te mogen vergaderen.

Bron: Radio2