Strijd om de klokken van de kathedraal van Parijs

Het Hof van Beroep wil compromis over de voormalige klokken van de Notre-Damekathedraal, die door verschillende partijen opgeëist worden.
06/02/2016 - 15:57

HetHof van Beroep in Parijs roept het aartsbisdom Parijs en het traditionalistische Instituut van het Heilig Kruis in Riaumont op tot een akkoord. De inzet van het conflict zijn de oude klokken van de Notre-Damekathedraal van Parijs, die in 2013 door vier nieuwe klokken werden vervangen.

850 Jaar Notre-Damekathedraal

Naar aanleiding van de 850ste verjaardag van de kathedraal werden de vier grootste klokken van de kathedraal, uit de veertiende eeuw, vervangen door vier klokken van betere kwaliteit en met een mooiere klank. Daarna ontstond er onenigheid over de toewijzing van de oude klokken die in 1856 werden ingeluid en die ook hebben geluid bij belangrijke historische gebeurtenissen zoals de bevrijding. Momenteel staan de vier klokken als stille getuigen voor de kathedraal. Het is de bedoeling dat zij gesmolten worden tot kleine klokjes, die aan toeristen verkocht worden. De opbrengst dient voor de afbetaling van de nieuwe klokken.

Klokkenstrijd

Het Institut Sainte-Croixuit Riaumont beweert dat het de klokken voor een symbolisch bedrag van een euro heeft aangekocht. De traditionalisten willen de klokken in de nieuwe abdij in Pas-de-Calais plaatsen. Op vraag van het instituut en om de overdracht mogelijk te maken schrapte de Franse overheid de klokken van de lijst van geklasseerd erfgoed.

Officieel is het aartsbisdom eigenaar van de klokken. De rector van de kathedraal, Patrick Jacquin, stelt zijn veto tegen de overdracht aan de traditionalisten. Intussen hebben zich vijftig instellingen aangemeld. Zij willen allen een nieuwe thuis bieden aan een van de klokken, die wereldwijd bekend werden door het boek De klokkenluider van de Notre-Dame van Victor Hugo. Een woordvoerder van het Institut Sainte-Croix uit Riaumont hoopt dat zijn gemeenschap uiteindelijk minstens een van de vier klokken kan verwerven.

Bron: La Croix/Le Figaro