Franse erfgoedcommissie keurt plannen Notre-Dame goed

Een omstreden interieurrenovatieproject voor de Notre-Damekathedraal in Parijs is door de Franse Nationale Commissie voor Erfgoed goedgekeurd.
10/12/2021 - 13:58
De Notre-Damekathedraal, gezien vanaf de Seine
De Notre-Damekathedraal, gezien vanaf de Seine © Philippe Keulemans

De Nationale Commissie voor Erfgoed en Architectuur (CNPA)heeft gisteren na drie en een half uur intensief overleg het interieurontwerp voor de herinrichting van de Parijse Notre-Damekathedraal goedgekeurd. Pater Gilles Drouin, die de coördinatie van de hele ontwerpprocedure voor het interieur kreeg toevertrouwd, en bisschop Eric Aumonier van Versailles, die samen met hem het aartsbisdom Parijs vertegenwoordigde, konden voor de 26 aanwezige experts hun dossier voor de herontwikkeling van de Notre-Dame verdedigen. In dat toekomstige interieur van de kathedraal, die in 2019 deels is afgebrand, is onder meer veel ruimte voorzien voor hedendaagse kunst. Volgens de krant Le Monde zal er onder meer kunst te zien zijn van onsze meer Ernest Pignon, Anselm Kiefer, Louise Bourgeois, de gebroeders Le Nain en Charles Le Brun. Ook licht op gezichtshoogte en rollende banken met verlichting - waarvan de commissie vooraf nog de plannen wil zien (een van de redenen van de goedkeuring ‘onder voorbehoud’) - maken deel uit van de plannen.

Over de herinrichting van de kathedraal was de voorbije weken nogal wat te doen, maar een flink deel van die kritiek – zo werd gisteren nogmaals duidelijk – was gebaseerd op de intussen achterhaalde eerste ontwerpen en gedeeltelijke of zelfs valse informatie, samen met nogal wat overdrijvingen. Senator Alberic de Montgolfier stelde donderdagnamiddag na de vergadering waarin de plannen werden goedgekeurd: Het interieurontwerp van de kathedraal van Parijs is, onder voorbehoud, goedgekeurd. Wij hebben de belangrijkste principes bevestigd.

De Notre-Damekathedraal wordt in normale tijden jaarlijks door meer dan 12 miljoen mensen bezocht. Daarmee is het een van de populairste monumenten van Frankrijk. Een honderdtal prominenten, onder meer de filosoof Alain Finkielkraut, hadden woensdag in de krant Le Figaro en op La Tribune de l'Art in extremis nog protest aangetekend tegen de plannen. Ze drongen erop aan het werk en de geest van de architect Viollet-le-Duc en de kunstenaars en ambachtslui - die de kathedraal tot een parel hadden gemaakt - te respecteren en niet te vervangen door kitsch.

Bron: Le Figaro/Le Monde