‘Christelijke aanwezigheid in het Heilige Land is in gevaar’

Kerkleiders van Jeruzalem dringen aan op een dialoog en vragen de bescherming van de christelijke wijk in de oude stad van Jeruzalem.
15/12/2021 - 14:35
Jeruzalem in 2020
Jeruzalem in 2020 © Albin Hillert/LWF

De patriarchen en leiders van de plaatselijke kerken in Jeruzalem hebben in een gemeenschappelijke verklaring aangedrongen op een dialoog met de Israëlische overheid om de aanvallen tegen de christelijke aanwezigheid in het Heilige Land een halt toe te roepen. Christenen zijn in heel het Heilige Land het doelwit van veelvuldige en aanhoudende aanvallen door radicale groepen. Sinds 2012 waren er vele fysieke en verbale aanvallen tegen priesters en andere geestelijken, aanvallen tegen christelijke kerken met de vernieling en ontheiliging van heilige plaatsen en is er sprake van een aanhoudende intimidatie van lokale christenen die slechts in vrijheid willen vieren en hun leven willen leiden.

De kerkleiders van Jeruzalem vragen de oprichting van een speciale christelijke culturele en erfgoedzone om de integriteit van de christelijke wijk in de oude stad van Jeruzalem te beschermen.

Volgens de kerkleiders zijn radicale groepen verantwoordelijk voor deze systematische aanvallen, om de christelijke gemeenschap uit Jeruzalem en andere delen van het Heilige Land te verdrijven. Tegelijk spreken zij hun dank en waardering uit voor de inzet van de Israëlische regering om een veilige en zekere thuis voor christenen in het Heilige Land te handhaven en de christelijke gemeenschap te behouden als een integraal onderdeel van de samenleving.

Toch blijven radicale groepen strategische eigendommen verwerven in de christelijke wijk, met als doel de christelijke aanwezigheid te verminderen, waarbij ze vaak achterbakse transacties en intimidatietactieken gebruiken om bewoners uit hun huizen te verdrijven, de christelijke aanwezigheid drastisch te verlagen en de historische pelgrimsroutes tussen Betlehem en Jeruzalem aan te tasten. Christelijke bedevaarten zijn niet alleen het recht van alle christenen over de hele wereld. Maar zij brengen ook belangrijke voordelen met zich mee voor de economie en de samenleving van Israël. Volgens een recent rapport van de Universiteit van Birmingham dragen christelijke bedevaarten en toerisme 3 miljard dollar (ca. 2,7 miljard euro) bij aan de Israëlische economie. Bovendien biedt de lokale christelijke gemeenschap een onevenredig groot aantal onderwijs-, gezondheids- en humanitaire diensten aan gemeenschappen in heel Israël, Palestina en Jordanië.

Lees de verklaring van de kerkleiders en patriarchen van Jeruzalem