Kardinaal Marx: Maatschappelijke grenzen aan de gastvrijheid
23/03/2016 - 13:45
De Duitse kardinaal Reinhard Marx, de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie en de COMECE (de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU), herhaalde dit weekend dat christenen geroepen zijn tot solidariteit en gastvrijheid. Maar er zijn uiteraard ook grenzen aan de maatschappelijke draagkracht: Duitsland kan niet alle noodlijdenden in de wereld opnemen, verduidelijkt de kardinaal, die eerder nochtans een van de felste pleitbezorgers was van een gulle opvang van asielzoekers uit Irak en Syrië.
Vandaag schaamt ook de Duitse bovenklasse zich niet langer voor xenofobe uitspraken. Kardinaal Reinhard Marx.
De katholieke Kerk moet nu erkennen dat er een beperking nodig is van het aantal vluchtelingen dat onderdak krijgt in Duitsland.
1,1 miljoen asielzoekers
Volgens officiële cijfers kwamen er vorig jaar 1,1 miljoen asielzoekers aan in Duitsland. Voor dit jaar is nog geen prognose bekend. Niet enkel binnen de eigen CDU van Merkel, maar ook sociaaldemocraten en prominenten uit de samenleving waarschuwden de voorbije weken dat er bij de bevolking een maatschappelijk draagvlak moet blijven bestaan voor de solidariteit met vluchtelingen, terwijl tegelijk moet weerstaan worden aan nationalisme en vreemdelingenhaat. Bewegingen als Pegida en de populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) benutten juist dat gebrek aan steun om hun achterban te doen aangroeien.
Nood aan redelijkheid
Met de uitspraak van kardinaal Marx zet ook de katholieke Kerk, tot voor kort een van de felste pleitbezorgers van asiel en het 'Wir schaffen das'-beleid (Het lukt ons wel) van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, een stap terug. Kardinaal Marx zegt dat er voor de bestrijding van de vluchtelingencrisis niet enkel nood is aan naastenliefde, maar ook aan redelijkheid. Tegelijk benadrukt hij dat de vreemdelingenhaat in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zo groot was, al verdwenen rechtsextremisme en racisme nooit echt uit de Duitse samenleving.
Bron: Passauer Neue Presse/Katholisch.de