Oudste Hebreeuwse Bijbel is Unesco-erfgoed
13/02/2016 - 09:58
De Codex van Aleppo, een van oudste bekende Hebreeuwse Bijbelhandschriften, is opgenomen op de lijst Memory of the Worldvoor de bescherming van documentair werelderfgoed. Die lijst bevat 350 documenten die symbool staan voor het Werelderfgoed van de Mensheid.
De Codex van Aleppo is een middeleeuws handschrift van het Oude Testament van 920 uit Tiberias, in het noordoosten van Israël. Het gold voor de joodse geleerden in de middeleeuwen als het meest gezaghebbende Hebreeuwse Bijbelhandschrift.
De codex werd tijdens de eerste kruistocht (1069-1099) uit de synagoge in Jeruzalem geroofd en kwam in de joodse gemeenschap van Caïro terecht. Volgens de overlevering werd het handschrift in 1375 door een van de zonen van Maimonides naar Aleppo (Syrië) gebracht. In 1947 keerde het terug naar Israël. 294 van de 494 bladzijden worden in het Israël Museum bewaard.
Het Memory of the World-programma stimuleert het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed. Het beschermingsprogramma wil ook bijdragen tot de bewustmaking over de waarde van deze documenten.
Bron: Catholic World News