Boomstamgraf opgesteld in kerk van Munsterbilzen

De kerk in Munsterbilzen bevat ook schitterende barokschilderijen uit de Luikse School en enkele zeldzame meubelstukken uit de middeleeuwse abdij.
28/01/2022 - 15:44

Sinds enkele dagen is in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk van Munsterbilzen een uniek boomstamgraf uit de Karolingische tijd te bekijken. Het merkwaardige graf, dat in een kist met een conserveringsinstallatie werd geplaatst en een vaste plaats krijgt in de kerk, stamt uit de vroege middeleeuwen. Het werd ontdekt tijdens wegenwerken in de Perronstraat. Het gaat om een uitgeholde boomstam die als doodskist diende. 

In 2006 werden bij wegenwerken niet minder dan negen boomstamgraven gevonden uit de 8ste tot 10de eeuw. Het best bewaarde is voortaan opgesteld in een vitrine in de als museumkerk herbestemde kerk, als aanvulling bij de rijke collectie van kunst- en erfgoedvoorwerpen die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. De collectie bestaat onder meer uit indrukwekkende glasramen, de staf van de Heilige Amor, zeldzame meubelstukken uit de middeleeuwse abdij en schilderijen van Deodatus van der Mont, een kennis van Pieter Paul Rubens.

Lees verder onder de afbeelding.
 

Het boomgraf wordt de kerk binnengebracht
Het boomgraf wordt de kerk binnengebracht © Toerisme Bilzen

In die tijd werden overledene vaak opgebaard in een uitholde boomstronk. Het is niet geweten wie er precies in dit graf rust. 

De man of vrouw in het boomstamgraf is ongeveer 1,80 meter groot en leefde ten tijde van de Karolingers. Het graf werd aangetroffen bij werken aan de zuidkant van de inmiddels verdwenen oude kerk, terwijl ongedoopten en ongelovigen in die tijd aan de noordkant van de kerk werden begraven. Dat kan erop wijzen dat het om een erg vroom iemand - wellicht van eenvoudige komaf - gaat. Volgens schepen van Erfgoed Maike Meijers is dit een uniek erfgoedstuk voor Vlaanderen. Het graf past perfect in de collectie van de kerk en vergroot het belang ervan, aldus Meijers. De conservering bracht enkele uitdagingen met zich mee. Zo waren er meerdere behandelingen nodig tegen zwamvorming. Het conserveringsproces nam daardoor uiteindelijk 20 maanden in beslag. 

Een bezoek aan de Tenhemelopnemingkerk van Munsterbilzen is gratis, maar op afspraak. Een rondleiding met gids kost 60 euro. Meer info: mail naar nas_sgs@hotmail.com of tom.gregoor@kodb.be

Bron: Toerisme Bilzen/TV Limburg