Chaldeeuwse aartsbisschop van Urmya over christenen in Iran

Onze landgenoot en conventueel Dominique Mathieu, de rooms-katholieke aartsbisschop van Teheran-Ispahan, wacht nog altijd op een inreisvisum.
07/02/2022 - 15:40
De kathedraal van Teheran
De kathedraal van Teheran © Wikipedia

Volgens mgr. Thomas Meram, de Chaldeeuws-katholieke bisschop van Urmya, wordt de kleine katholieke gemeenschap in Iran, die vooral uit buitenlanders bestaat, met belangrijke uitdagingen geconfronteerd. In een interview met het persagentschap Asianews wijst hij op de gevolgen van de coronapandemie, het gebrek aan werk en de sterke emigratie. 

De overgrote meerderheid van de Iraanse bevolking bestaat uit sjiitische moslims, maar er leven ook naar schatting 500.000 christenen, van wie ca. 22.000 katholieken. Zij genieten, althans officieel, van godsdienstvrijheid en een gegarandeerde vertegenwoordiging in het parlement. Mgr. Meram bevestigt dat er er goede contacten met de overheid bestaan en er geen specifieke problemen zijn in de relatie van de kleine katholieke gemeenschap met de moslims. 

Inreisvisum

De Chaldeeuwse aartsbisschop wijst wel op de zwaarwegende gevolgen van de coronapandemie op het kerkbezoek. Daardoor zag hij het aantal deelnemers aan de kerkdiensten geruime tijd dalen tot een 10- à 15-tal mensen, al zijn er vandaag opnieuw een 200-tal kerkgangers. Vooral voor jonge katholieken en jonge gezinnen zijn de levensomstandigheden in Iran lastig. In zijn aartsbisdom waren er in de loop van een jaar slechts drie huwelijken en vier dopen, maar wel dertig begrafenissen. Het Vaticaan onderhoudt al verschillende jaren een vruchtbare dialoog met Iraanse geestelijken en is ook internationaal een fel pleitbezorger van de opheffing van het embargo tegen het land. Maar dat belet niet dat onze landgenoot en minderbroeder conventueel Dominique Mathieu, die een jaar geleden werd aangesteld als rooms-katholieke aartsbisschop van Teheran-Ispahan, nog altijd wacht op zijn inreisvergunning. Zelfs een zuster die zich al 26 jaar inzet voor de verzorging van melaatsen - een van de twee katholieke zusters die actief is in Isfahan - kreeg recent geen verlenging van haar visum.  

Om het tij te keren is het volgens de Chaldeeuwse aartsbisschop Meram essentieel de emigratie van katholieke jongeren uit Iran een halt toe te roepen en al het mogelijke te doen om meer priesterroepingen te krijgen. In afwachting kunnen de kerkleiding en weinige katholieke geestelijken alleen hun best doen. Anderzijds stellen sociale media hen in staat om contact te blijven houden met de gelovigen in de diaspora en vooral dan in de VS, Australië en Europa. 

Bron: Radio Vaticaan