Mariapark in Averbode krijgt definitief bescherming als monument
Het unieke Mariapark, een bijna vergeten stukje Vlaams religieus erfgoed vlakbij de abdij van Averbode (Vlaams-Brabant), heeft vandaag van de Vlaamse Gemeenschap een definitieve erkenning gekregen als monument. Het Mariapark werd kort voor en na de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de abdij aangelegd tussen de Abdijdreef (de Lekdreef in de volksmond) en de monumentale toegangspoort. Het is een unieke getuige van de traditie van de volksdevotie in het overwegend katholieke Vlaanderen van voor het Tweede Vaticaans concilie.
De religieuze thematuin met levensgrote beelden van de norbertijnerabdij van Averbode ontstond tussen 1935 en 1960, in een periode dat het volkstoerisme volop in ontwikkeling was en de volksdevotie en Mariaverering een grote bloei kenden. Het parcours met zijn zeven staties dat eindigt in een groot uitgevallen Mariagrot was een onderdeel van een religieus-pedagogisch project van de Aartsbroederschap van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart dat de bezoeker vertrouwd moest maken met de antieke bouwkunsten taferelen uit de Bijbelse geschiedenis. Tegelijkertijd maakte de bezoeker kennis met het leven van Maria en werd haar verering bevorderd.
Het park werd in 1936 ingewijd door de toenmalige abt van Averbode. Maar mee door de brand in de abdij nam de uiteindelijke realisatie 25 jaar in beslag. Door de terugval van het volkstoerisme en de volksdevotie raakte het doorheen de jaren meer en meer in verval. In 1998 werd het dan gerenoveerd en op 15 oktober 2021 volgde de voorlopige bescherming van het park. De definitieve bescherming zorgt ervoor dat deze unieke getuige van het volkstoerisme, de betonarchitectuur en de bloeiende Mariadevotie van halfweg vorige eeuw ook voor de volgende generaties wordt bewaard.
Bron: Onroerend Erfgoed