Lyon promoot erfenis van kerkvader Ireneüs
Op 21 januari heeft paus Franciscus de Heilige Ireneüs, de tweede bisschop van de Franse stad Lyon, uitgeroepen tot kerkvader. Maar al daarvoor had de voormalige aartsbisschop van Lyon, kardinaal Philippe Barbarin, een impuls gegeven om het nog veelal ongekende spirituele en materiële erfgoed van de westerse kerkvader te promoten. Ook de stad Lyon zelf, die zich bewust van de mogelijkheden voor het toerisme, schaart zich volop achter het initiatief.
Cultuurhistorisch vormt de Sint-Ireneüskerk op de heuvel van Fourvière, in het hart van de wijk van Lyon met de sfeer van een klein dorp, het centrum van dat erfgoed. Arbeiders hebben sinds het begin van de herfst 2021 de gevels schoongemaakt. Ook de glas-in-loodramen zijn inmiddels hersteld en de crypte is volledig gerestaureerd. Dat gebeurde mee onder impuls van de Culturele Vereniging van de Heiligdommen van Saint-Just (naar de gelijknamige wijk van Lyon rond de Sint-Justus van Lyon- en de Sint-Ireneüskerk), die in 1995 werd opgericht en waarvan de leden elk weekend rondleidingen organiseren. De Sint-Ireneüskerk zelf werd gebouwd op een Gallo-Romeinse necropolis, waar de lichamen van verschillende martelaren van 177 en 178 liggen. De crypte, met het graf van Sint-Ireneüs (130-202), dateert uit de elfde eeuw.
François Lagnau, de voorzitter van de vereniging, vermoedt dat met het uitroepen van de heilige tot kerkvader het tij is gekeerd, na decennialange verwaarlozing. De tijd is nu gunstig om deze herinneringsplaats in de schaduw van Fourvière om te vormen tot een waar bedevaartsoord voor gelovigen uit de stad of elders. Dat is deze locatie overigens nu al in de ogen van vele patriarchen van het Oosten. Voor het jubileumjaar voor de Heilige Ireneüs van 2019-2020 werd eerder al een boekje uitgewerkt: In de voetsporen van de Heilige Ireneüs. Dat aanbod wordt verrijkt met conferenties en symposia, de publicatie van een reek boeken en tijdschriften voor volwassenen en kinderen en zelfs een toneelstuk: Iréné, le Métèque et le Prophète, geschreven door pater Bernard Badaud en Geneviève Iacono.
Aan de Katholieke Universiteit van Lyon, die zich volop achter de officiële afkondiging van de stadsheilige tot kerkvader van de universle Kerk en ook een departement patristiek heeft, wordt erop gewezen dat de heilige tot de tweede generatie na de apostelen behoorde. Daardoor biedt de studie van de beschermheilige ook de mogelijkheid om terug te keren naar de bronnen van het geloof en naar de frisheid van de overdracht ervan. Tegelijk, zegt Élie Ayroulet, klinkt zijn stem verrassend actueel.
Bron: La Croix