Colombiaanse Deyanira begint drukke inleefweek in Koksijde

De Colombiaanse gast van Broederlijk Delen verlaat voor het eerst Colombia en wordt ondergedompeld in het dagelijkse leven in Koksijde en omstreken.
18/02/2016 - 16:55

Marleen Debrock is een van de drijvende krachten achter de inleefweek van Deyanira Rodallega in Koksijde. Sinds ze met pensioen is, zet ze zich in voor Broederlijk Delen. Samen met enkele godsdienstleerkrachten en mensen van de pastorale eenheid Ster der Zee bokste ze een druk programma ineen voor de Colombiaanse gast van Broederlijk Delen.

Debrock • Gisteravond verwelkomden we Deyanira in het parochiehuis van Koksijde. De komende dagen laten we haar onder meer kennis maken met het leven van aardappelboeren bij ons en een welzijnsschakel in Brugge. Ook bij ons bestaat armoede en moeten we blijven vechten voor rechtvaardige sociale verhoudingen. Deyanira's bezoek is zeker een verrijking voor ons, en hopelijk ook voor haar. Ze zal ontdekken dat er veel mensen zijn die haar strijd steunen en die op hun manier bouwen aan een rechtvaardige wereld.

Deyanira Rodallega wordt hartelijk verwelkomd in het station van Koksijde. © MD

Druk programma

  • Woensdag 17 februari wordt Deyanira ontvangen in het Provinciehuis Boeverbos en maakt zij kennis met de Noord-Zuidwerking van de provincie. Ze bezoekt ook de Welzijnsschakel Uze Plekke in Sint-Andries Brugge. ’s Avonds staat haar een bezoek aan Brugge te wachten.
  • Op 18 februari maakt Deyanira in het educatief centrum Duinenhuis in de Schipgatduinen kennis met de problemen van plastiek afval in zee en met het beleid van de gemeente rond zwerfafval op het strand. Ze bezoekt ook het visserijmuseum in Oostduinkerke.
  • Vrijdag 19 februari gaat ze naar een boerderij in Wulpen. Op een basisschool in Oostduinkerke lanceert ze het vastenproject van de school. Om 19.30 uur is de centrale gast op de Open Info-avond voor Broederlijk Delen.
  • Op 20 februari wordt Deyanira om 11.00 uur officieel ontvangen op het Koksijdse gemeentehuis, bezoekt ze om 14.00 uur het RVT Dunecluze (Ter Duinenlaan 35) en gaat nadien kort getuigen in de avond-eucharistievieringen in Sint-Idesbald, Koksijde Sint-Pieter en Wulpen.
  • Ook tijdens de eucharistieviering van het Broederlijk-Delenweekend op zondag 21 februari om 10 uur in het Immaculata-instituut in De Panne houdt Deyanira een getuigenis. ’s Namiddags bezoekt ze samen met vrijwilligers uit onze streek het vluchtelingenkamp in Duinkerke.
  • Op maandag 22 februari spreekt ze voor de leerlingen van twee middelbare scholen. ’s Morgens in het Immaculata-instituut, ’s namiddags in de Hotelschool Ter Duinen.
  • Op dinsdagmorgen 23 februari reist Deyanira met de trein terug naar Gent, waar ze op uitnodiging van Broederlijk Delen Nationaal de murales (muurschilderingen) bezoekt van haar landgenoot, de gastkunstenaar Jafeth Gomez.

Deyanira Rodallega, een sterke vrouw

Traditioneel zijn de Afro-Colombianen, waartoe ook Deyanira behoort, een landbouwvolk. Maar nu is 95 % van de landbouwgronden opgekocht door grote bedrijven die suikerriet verbouwen. Sinds de jaren ’60 zetten die bedrijven de mensen onder druk om hun land te verkopen. Er waren zich maar weinig mensen bewust van de schade die de suikerrietplantages zouden berokkenen. Velen moesten hun landbouwgrond verkopen omdat die onbruikbaar werd door de pesticiden op de plantages.

Goed geïnformeerd zijn, dat is voor Deyanira een eerste stap om als gemeenschap baas te kunnen blijven over het eigen leven.

Er zijn belangrijkere dingen dan het grote geld: mensenrechten, een waardig leven, opleiding, gezondheid, een goede woonplaats. Ze reist in Colombia van dorp tot dorp en organiseert vormingen over de suikerrietplantages, mijnbouw en andere bedreigingen voor het grondgebied. Maar ook over mensenrechten, man-vrouwverhoudingen en traditionele geneeskunde.

De missie van Broederlijk Delen is om mensen met goede projecten in het Zuiden te steunen. Deyanira is een sterke vrouw die onze steun verdient, besluit Marleen Debrock.

Ontdek de campagne van Broederlijk Delen.