Verborgen parels: de Munster van Bonn heropent

Na vijf jaar restauratie heropent de Munster van Bonn met een tentoonstelling met werk van moderne kunstenaars.  
27/02/2022 - 10:00
De hoofdkerk van Bonn
De hoofdkerk van Bonn © Wikipedia

Vele toeristen trekken langs de oevers van de Rijn naar de charmante oud-hoofdstad van de bondsrepubliek Duitsland Bonn. Ze maken er een wandeling in het spoor van Ludwig Van Beethoven, die er in 1770 werd geboren en brengen een bezoek aan de Bundeskunsthalle en andere musea met hun vaak indrukwekkende tentoonstellingen. Veel minder bekend bij het brede publiek is de Munster van Bonn, het oudste en belangrijkste katholieke kerkgebouw van de stad, dat sinds 2017 overigens erg ingrijpend werd gerestaureerd en nog tot 2 maart 2022 gesloten blijft.

Met de nodige trots kondigde het stadsdecanaat van Bonn eerder van de week echter aan dat de Munster bij de start van de veertigdagentijd wordt heropend. Bezoekers kunnen er dan ook voor het eerst opnieuw kennismaken met de v ele kunstwerken en de historische kerkbanken.

Volgens opgravingen was er in de onmiddellijke omgeving van kerk al in de Romeinse tijd een plaats van aanbidding. Later werden ook Merovingische vorsten er begraven en al in de zevende eeuw vestigde zich er een groep geestelijken. De oude stiftskerk werd rond 1050 echter  gesloopt. Het fraaie kerkgebouw, dat vandaag gelegen is aan het plein met het bekende standbeeld van Ludwig van Beethoven, werd in de 11de eeuw op deze plaats gebouwd als een romaanse collegiale kerk van Sint-Cassius en Sint-Florentius, voor wat toen de abdij van Cassius was. In de 13de eeuw werd het schip van de kerk in gotische stijl herbouwd, nadat een brand het oude schip in 1239 had vernield. Na de secularisatie in de 19de eeuw werd de kerk eigendom van de Sint-Maartenparochie. Sinds 1956 draagt zij de titel van basiliek (basilica minor).

Bron: Domradio