Duitse bisschoppen: 'Wapenleveringen aan Oekraïne zijn legitiem'
De Duitse katholieke bisschoppen, die deze week in het bedevaartsoord Vierzehnheiligen voor overleg samen zijn, stellen dat de Russische agressieve oorlog dwingt om de vredesthiek te herzien en dat de wapenlevering van de VS, het Verenigd Koninkrijk en de EU legitiem zijn. Ook de Evangelische Kerk van Duitsland (EKD) publiceerde eerder van de week een gelijkaardige verklaring.
De Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) schrijft in de verklaring Agressie weerstaan, de vrede winnen, slachtoffers steunen dat het leveren van wapens aan Oekraïne, die dienen om het aangevallen land in staat te stellen zijn recht op zelfverdediging uit te oefenen, niet alleen wordt gegarandeerd door het internationale recht, maar in wezenook legitiem is volgens de vredesethiek van de katholieke Kerk. Tegelijk benadrukken zij dat zowel voor- als tegenstanders vooraf goed moeten nadenken over het nut van wapenleveringen en hun mogelijke gebruik.
De DBK is niet mals in haar kritiek op de Russische oorlogsagressie, waarbij ondanks een mogelijk oprechte bezorgdheid voor de eigen veiligheid, burgerslachtoffers op de koop toe erbij worden genomen - naar alle waarschijnlijkheid om de burgerbevolking te intimideren en te demoraliseren - en waarbij in enkele dagen al duizenden slachtoffers zijn gemaakt. Ondertussen rouwen ontelbare mensen om de dood van familieleden, verliezen zij hun bezittingen en worden zij beroofd van hun levenskansen. Een heel land is in shock en gaat gebukt onder angst. De kerkleiders herinneren eraan dat deze oorlog eigenlijk al acht jaar duurt en dat de verantwoordelijkheid daarvan bij de Russische Federatie ligt, die de Krim heeft geannexeerd en met hybride oorlogshandelingen in Lugansk en Donesk in Oost-Oekraïne de vrede heeft verbroken. Het doel van deze oorlog is de democratisch verkozen regering van Oekraïne af te zetten en de hele bevolking aan de wil van het Kremlin te onderwerpen.
Tegelijk vragen de bisschoppen niet te vergeten dat vrede het einddoel moet blijven. Zowel in haar leer als in haar daden streeft de katholieke Kerk naar de geweldloosheid van Jezus. Ook in het uur van nood moet ze daarom de verleiding van grenzeloos geweld onder ogen durven zien. Geweld en tegengeweld, zelfs als dit laatste legitiem is, kan de brandstof vormen voor een spiraal van geweld die regelmatig uit de hand loopt. Oorlogsgeweld veroorzaakt niet alleen concreet lijden, maar het voedt ook de haat voor de tegenstander. Zoals vele voorbeelden uit de geschiedenis duidelijk maken, maakt een collectief bewustzijn van door haat vergiftigde volkeren de vrede vaak generaties lang onmogelijk. Daarom moet de horizon op vrede ook in tijden van oorlog altijd open blijven.
Bron: DBK
Lees de verklaring van de Duitse bisschoppen over de oorlog in Oekraïne