Kruisweg met de paus in het Colosseum in Rome
Paus Franciscus, die nog altijd met knieproblemen kampt, neemt vanavond samen met verschillende gezinnen deel aan de kruisweg van Goede Vrijdag. Die vindt voor het eerst sinds 2019 opnieuw aan het Colosseum in Rome plaats. Blikvanger is de aanwezigheid van vertegenwoordigers uit Oekraïne en Rusland, die zich luidop afvragen waarom hun land in een modern Golgotha is veranderd.
Gezinnen centraal
Paus Franciscus vertrouwde de redactie van de teksten voor de veertien staties van de kruisweg dit jaar toe aan gezinnen met heel verschillende achtergronden. Zo komen vanavond onder meer een alleenstaande moeder met twee kinderen, een pas getrouwd stel, een groot gezin met vijf kinderen, grootouders die het dagelijks leven van hun kleinkinderen moeten organsieren vanwege de werkloosheid van hun schoonzoon en een gezin met een kind met een beperking aan bod.
Controverse
De aankondiging van maandag dat de Oekraïense verpleegster Irina en de Russische Albina die in Rome studeert het kruis in de dertiende statie samen het kruis zouden dragen zorgde al meteen voor controverse. Oekraïne en vooral dan de Oekraïense ambassadeur in Rome proberen het Vaticaan al een hele week ervan te overtuigen om dit plan te herzien. Maar tot nader bericht blijft het Vaticaan vasthouden aan zijn opzet om de Russische en de Oekraïense toch samen het kruis te laten dragen als symbool van de broederlijkheid onder de mensen.
Lees verder onder de foto
Dertiende statie
De voorbereiding van de kruisweg werd onvermijdelijk overschaduwd door de oorlog in Oekraïne. De dertiende statie, die is uitgewerkt door de gezinnen die door de oorlog in Oekraïne zijn getroffen, staat vanavond dan ook stil bij de emoties die de dood van Jezus bij hen oproept. Daarbij ook de herhaling van zijn hartverscheurende kreet: Mijn God, mijn God, waarom heb je mij verlaten? In deze dertiende meditatie staan de stilte van God en het gevoel van verlatenheid centraal, kijkend naar de dood rondom, waar het leven zijn waarde lijkt te verliezen. De gezinnen vertellen over hun emoties bij de dood van Jezus: Wij weten dat Gij van ons houdt, Heer. Maar wij voelen die liefde niet en het maakt ons gek. Spreek in stilte over dood en verdeeldheid en leer ons vrede te sluiten, broeders en zusters te zijn, te herbouwen wat de bommen proberen te vernietigen.
Oorlog en vluchtelingen
De blik richt zich vanavond ook naar andere plaatsen in de wereld, die onder honger, oorlog en vervolging gebukt gaan. De veertiende statie is toevertrouwd aan een gezin dat de geloofsvervolging moest ontvluchten en waarvan het land van herkomst omwille van veiligheidsredenen niet bekend wordt gemaakt. Het vluchtelingengezin getuigt over de opoffering en vernedering die ze in hun ballingschap hebben meegemaakt. Wij die thuis belangrijk waren, wij zijn hier nummers, categorieën. Tegelijk maken de ouders duidelijk dat zij hun kinderen een normaal leven willen laten leiden, zonder bommen, zonder bloed, zonder vervolging. Zij getuigen dat zij de hoop niet zullen opgeven, omdat wij weten dat de grote steen voor de deur van het graf op een dag wordt verwijderd.
- Lees de integrale tekst (in het Nederlands, vertaald door de Hasseltse priester Hugo Vandekerkhof) van de kruisweg met paus Franciscus op Goede Vrijdag om 21.15 uur in het Colosseum in Rome.
- Volg de kruisweg live via Vatican Media Live in het
Bron: VIS/I.Media