Mexico: kerkleiding veroordeelt drugshandel en drugsdoden
Aartsbisschop Rogelio Cabrera López van Monterrey, de voorzitter van de Mexicaanse Bisschoppenconferentie (CEM), haalt fel uit naar de drugshandel en de vele drugsdoden in het land. Mexico is een van de onveiligste landen ter wereld terwijl er niet eens echte conflicten zijn. De Mexicaanse katholieke Kerk kent nog altijd het tweede hoogste aantal gedoopten ter wereld. Desondanks staat zij voor de grote uitdaging om te midden van de vele misdaaddoden en hoge criminaliteit mee het sociale weefsel op te bouwen. Vandaag zwaaien drugskartels de plak, stelt aartsbisschop Cabrera López vast. Onderling vechten zij een barbaarse en bloedige strijd uit. Volgens de overheid werden vorig jaar 33.308 Mexicanen vermoord, dat is ca. honderd per dag. In 2019 werden er zelfs 34.690 vermoord, een voorlopig record.
Aartsbisschop Cabrera López vreest dat de daling van de afgelopen twee jaar alleen maar het resultaat is van de coronapandemie. Het drugsgeweld dreigt nu in alle hevigheid herop te flakkeren. De moorden worden almaar flagranter. Op het feest van Driekoningen werden de lijken van 10 mensen die gruwelijk werden afgeslacht gewoon op het centrale plein van Zacatecas voor een overheidsgebouw gedumpt. Dat toenemende geweld gaat gepaard met een groeiend geweld tegen vrouwen en afpersing. Te midden daarvan zijn zelfs kleine gebaren voor een waardige en duurzame vrede belangrijk en onvervangbaar. De oorsprong van het geweld is te vinden op het kleinste niveau, het niveau van gezinnen. Als Kerk moeten wij mensen verantwoordelijkheid doen nemen en aansporen tot bekering. Onze boodschap is dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet opnemen voordat hij anderen de schuld geeft.
De voorzitter van de CEM onderstreept nog dat de drugs- en mensenhandel vertakkingen hebben tot in het buitenland. Priesters bevinden zich in een erg moeilijke situatie, omdat elk woord en elke mening er een te veel kan zijn en hen het leven kan kosten. Maar het is belangrijk dat zij het geweld en de misdaad aan de kaak blijven stellen. Tegelijk moeten wij hen ook waarschuwen dat zij met erg sterke machten te maken hebben.
Bron: SIR