Broederlijk Delen zamelt 2.2 miljoen euro in voor het Zuiden
Volgens directeur Lieve Herijgers sluit Broederlijk Delen haar jaarlijkse vastencampagne af met een opbrengst van ca. 2,2 miljoen euro. Daarmee zijn de inkomsten voor het derde jaar op rij gedaald. Onder de slogan: ‘Delen doet goed, ook met het Zuiden’ heeft onze organisatie opgeroepen tot de 25 %-revolutie, waarmee we de positieve kracht van de minderheid willen benadrukken. Want, zo leert onderzoek, een kwart van de bevolking volstaat om verandering in de samenleving te realiseren. De campagne werd positief onthaald en vrijwilligers voerden enthousiast actie.
Minder inkomsten
Toch liggen de inkomsten voor het derde jaar op rij lager liggen dan verwacht. Directeur Herijgers schrijft dat niet alleen toe aan de nasleep van corona en de stijgende prijzen. Ook de oorlog in Oekraïne laat zich voelen. De oorlog en de duizenden mensen die daarbij hals over kop hun huizen moesten verlaten zorgde bij de bevolking voor een ongeziene golf aan solidariteit. Daarbij heeft het Consortium 12-12 alleen al meer dan 17,7 miljoen euro opgehaald. Maar daardoor was er ook minder aandacht en steun voor andere acties, zoals die van Broederlijk Delen. De Russische invasie in Oekraïne veroorzaakt een humanitaire crisis en zet onze samenleving aan tot solidariteit. Dat is geweldig en nodig, zegt Lieve Herijgers. Laat de manier waarop wij ons solidair tonen met de Oekraïense burgerbevolking de weg tonen naar solidariteit met alle mensen die lijden onder structureel onrecht en geweld.
Breed draagvlak
Van de voorbije actie wil de directeur vooral onthouden dat er na twee moeilijke campagnejaren opnieuw voluit actie kon worden gevoerd. Bovendien was het enthousiasme bij medewerkers en vrijwilligers groot. Het is hartverwarmend om te zien hoe onze vrijwilligers en sympathisanten zich jaar na jaar blijven engageren voor internationale solidariteit. Van traditionele Koffiestops over solidaire maaltijden tot culturele avonden en sponsortochten: iedereen zette zijn beste beentje voor, onderstreept Lieve Herijgers.
Katelijne Suetens, beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen, vult aan: Veel burgers nemen vandaag al het initiatief om duurzamer te leven en zorgzaam met elkaar om te gaan. Maar om structurele verandering op langere termijn te realiseren, is er nood aan een ondersteunend beleid.
Bron: Broederlijk Delen