Franse katholieken voor burgerlijke herbestemming kerken
Uit een onderzoek naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de Franse Stichting voor het Patrimonium, afgenomen in januari bij 1.045 personen die een representatief staal van de Franse bevolking vertegenwoordigen, blijkt dat twee derde van de Franse bevolking vindt het belangrijk dat het cultureel patrimonium door de overheid wordt beschermd, onderhouden en gerestaureerd. Volgens 64 procent is er te weinig aandacht voor het industrieel erfgoed.
De studie Les Français et le patrimoine de proximité polste ook naar de geloofsovertuiging van de ondervraagden. Van hen die zich katholiek noemen, is 71 procent gewonnen voor een burgerlijke herbestemming van niet-gebruikte kerken, niet enkel als bibliotheek of concertzaal, maar ook als boekenwinkel, drankgelegenheid of woning. 28 procent van de katholieke ondervraagden kant zich tegen elke burgerlijke herbestemming.
4.400 cultusplaatsen
Sinds 2002 zijn er in Frankrijk dankzij de stichting 4.400 cultusplaatsen beschermd, waarvan 60 procent kerken zijn en 12 procent kapellen. In 2014 werd een bedrag van 7,9 miljoen euro ingezameld via 22.992 schenkers. Die steun werd gebruikt voor het onderhoud en de restauratie van allerhande gebedsplaatsen, naast kerken en kapellen ook tempels en synagogen, kathedralen, abdijen, muurschilderingen en kruiswegen.
91 procent van de doorsnee van de Franse bevolking meent dat het de taak is van de overheid om monumenten te beschermen en te onderhouden. Maar de bevolking ziet ook een belangrijke maatschappelijke rol weggelegd voor stichtingen zoals erfgoedverenigingen (92 procent), particulieren (80 procent), banken (84 procent) en ondernemingen (83 procent).