Hervorming van Orde van Malta krijgt vorm
Het ontwerp voor de hervorming van de Orde van Malta dat aan paus Franciscus is voorgelegd, voorziet in een aantal ingrijpende hervormingen die een duidelijke breuk met het verleden betekenen. Meest opmerkelijk is de beperking van het mandaat van de grootmeester van de orde en de bevoegdheid van de Soevereine Raad om zijn beslissingen teniet te doen. Voortaan moet de grootkanselier de decreten van de grootmeester mee ondertekenen. Volgens het ontwerp wordt de grootmeester gekozen voor een termijn van tien jaar, die slechts eenmaal kan worden verlengd. Hij kan ook niet langer aanblijven als hij de leeftijd van 85 jaar heeft bereikt. De grootmeester zal wel het recht behouden om een veto uit te spreken, maar dat kan in de toekomst ongedaan worden gemaakt als twee derde van de leden van de Soevereine Raad dat verwerpt.
Toch bestaat er volgens insiders nog veel verzet tegen de hervormingen, omdat sommigen bang zijn dat de orde, die door haar speciale statuut al eeuwen een cruciale rol heeft gespeeld in de hulpverlening, zal verworden tot een doodgewone ngo. Zo zou er volgens de voorstellen een scheiding voorzien zijn van het internationale diplomatieke en liefdadigheidswerk van het religieuze leven van de ridders. Critici vrezen dat dit op langere termijn de hulpverlening in het gedrang kan brengen, dat de orde niet langer eigen paspoorten kan verstrekken en dat zij mogelijks ook haar status van waarnemer bij de VN kan verliezen. Maar die vrees wordt door graaf Thierry de Beaumont-Beynac, die ook voorzitter is van Malteser International (de wereldwijde caritatieve tak van de orde) echter met klem tegengesproken.
De vrees bestaat dat de verdeeldheid binnen de orde zal blijven voortduren, ook nadat paus Franciscus de knopen voor de hervorming heeft doorgehakt. De paus heeft de voorbije maanden nochtans herhaaldelijk zowel verschillende delegaties van de souvereine orde als de leden van de commissie die belast is met de hervorming ontmoet.
Bron: The Pillar