Ex-Ingenieur tot bisschop gewijd in Jeruzalem

De Latijnse patriarch van Jeruzalem wordt bijgestaan door drie hulpbisschoppen: een voor Israël, voor Jordanië en voor Jeruzalem en Palestina.
03/05/2022 - 10:22
Jeruzalem in 2020
Jeruzalem in 2020 © Albin Hillert/LWF

De Libanees Rafik Nahra (63), die na zijn ingenieursstudies een priesteropleiding volgde, werd afgelopen weekend tot bisschop voor het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem gewijd. Hij krijgt er als hulpbisschop en patriarchaal vicaris voor Israël de pastorale verantwoordelijkheid voor de naar schatting 20.000 Hebreeuwssprekende katholieken van het patriarchaat. Volgens het patriarchaat zal hij er zijn taak vooral vervullen vanuit  Nazareth. 

De wijdingsplechtigheid werd geleid door de Latijnse patriarch van Jeruzalem Pierbattista Pizzaballa en geconcelebreerd door Francesco Patton, de overste van de Custodie van het Heilige Land, en de hulpbisschop van Parijs, Thibault Verny. Bij het begin van de plechtigheid las de apostolische nuntius voor Israël, aartsbisschop Adolfo Tito Yllana, de brief van de paus voor waarin de aanstelling officieel bekend werd gemaakt. 

De Latijnse patriarch legde in zijn homilie uit dat de nieuwe hulpbisschop zijn taak in een complexe context zal moeten vervullen en in een ingewikkelde wereld, met diepgaande veranderingen, moeilijkheden en spanningen. Hij drukte de nieuwe bisschop op het hart een goede leraar, leider en rentmeester te zijn en bij zijn gelovigen aanwezig te zijn in hun pastorale, sociale en politieke leven. Wees een goede herder en een vader voor de priesters en voor alle gelovigen.

Rafik Nahra werd geboren in een Libanese migrantenfamilie in Egypte. Hij trok op zijn twintigste naar Parijs. Hij studeerde er voor ingenieur. Maar nadat hij dat werk twee jaar lang had verricht, trok hij naar het seminarie. Hij studeerde aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome en het Bijbelinstituut en werd predikant en professor in Parijs. Vanaf 2004 promoveerde hij aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem in Joodse Studies en in Joods-Arabische literatuur. Daarna zou hij zich inzetten voor de Hebreeuwssprekende katholieken.

Bron: Vatican.va/Kathpress.at