Erkenning voor orthodoxe Kerk van Noord-Macedonië

De Noord-Macedonisch-orthodoxe Kerk is dan wel erkend, de canonieke status van de kerk blijft vooralsnog erg onduidelijk.
11/05/2022 - 10:37

De Heilige Synode van het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel heeft op haar synodesessie van maandagvond de orthodoxe Kerk van Macedonië erkend. Daarmee neemt het oecumenisch patriarchaat de hiërarchie, de geestelijken en de gedoopten in deze Kerk onder aartsbisschop Stefanus op in de eucharistische gemeenschap. Op deze manier wordt ook de wonde van de kerkscheuring geheeld en wordt de eucharistische gemeenschap hersteld.

Volgens Constantinopel blijft het canonieke grondgebied van de Kerk beperkt tot het territorium van de Republiek Noord-Macedoniëde. De canonieke status van de Kerk blijft echter onduidelijk. Het oecumenische patriarchaat kant zich ook tegen het gebruik van de benaming orthodoxe Kerk van Macedonië (omwille van de historische associatie met Griekenland) en blijft de voorkeur geven aan de vroegchristelijke benaming orthodoxe Kerk van Ohrid. Tegelijk worden de kerken van Servië en Noord-Macedonië opgeroepen om hun onderlinge geschillen via dialoog op te lossen.

De kerkgemeenschap was tot in 1967 onderdeel van het Servisch-orthodoxe patriarchaat, dat de Macedoniërs al in 1959 een 'autonoom statuut' had aangeboden. De breuk kwam er in een reactie op de actieve deelname van de kerkleiding aan het regime van de Joegoslavische dictator Tito. Na de breuk werd de kerkgemeenschap door de wereldorthodoxie als schismatiek beschouwd. 

Bron: Vaticannews.va