Justitia et Pax: 'Vrede is de vrucht van gerechtigheid'
De verschillende Europese secties vanJustitie et Pax (Gerechtigheid en Vrede) benadrukken in hun slotverklaring na hun overleg van 14 en 15 mei in Szombathely (Hongarije) dat Oekraïne het recht heeft op zelfverdediging en wapenleveringen. De focus moet altijd gericht blijven op de armsten en meest kwetsbaren. Diplomatie, gebaseerd op christelijke waarden en overtuigingen, blijft onontbeerlijk. Maar over sommige principes kan niet onderhandeld worden, met name over het respect voor de waardigheid van ieder mens, de universaliteit en ondeelbaarheid van mensenrechten en het niet-aanvalsbeginsel dat de basis vormt voor het vreedzame samenleven. Schendingen van het internationale humanitaire recht moeten worden aangepakt als een voorwaarde voor heling en verzoening.
Rechtvaardige vrede wordt niet tot stand gebracht door de slachtoffers van hun rechten te beroven en de agressor die de fundamentele principes van het internationaal heeft genegeerd te belonen. Justitia et Pax Europa
De secretarissen van de nationale commissies van Rechtvaardigheid en Vrede herinneren eraan dat de katholieke leer inzake oorlog en vrede het individuele en collectieve recht op zelfverdediging ondersteunt en het internationale recht erkent om hulp van anderen te zoeken. Naar onze mening is het recht van Oekraïne op zelfverdediging daarom onbetwistbaar en zijn alle wapenleveringen die de verdediging van het land mogelijk maken binnen het kader van de vereisten van evenredigheid en van internationale humanitaire recht legitiem. Anderzijds dringen ze erop aan dat erover gewaakt wordt dat de economische belangen van de wapenindustrie niet de overhand krijgen. Het streefdoel moet het oplossen van conflicten en het voorkomen ervan in de toekomst blijven.
De secretarissen-generaal hopen op een snel einde van de oorlog en het herstel van een vrij, veilig en onafhankelijk Oekraïne. Wij verwachten dat er goed voor de ontheemden wordt gezorgd, dat Europa solidariteit toont met landen die honger en dorst lijden, dat bedrijven de armsten met hun winsten steunen, dat Oekraïne steun krijgt om oorlogsmisdaden te onderzoeken en dat oorlogsslachtoffers niet worden vergeten. Ze verwoorden tot slot nog de wens dat de VN kunnen herrijzen als een effectief middel om conflicten op te lossen en dat oecumenisch gebed een baken van licht kan blijven in een door oorlog verscheurde wereld.
Bron: Justitia et Pax