Paus: 'Er is geen goed of slecht in de oorlog in Oekraïne'

Paus Franciscus veroordeelt de wreedheid van de oorlog in Oekraïne en kondigt een tweede ontmoeting met patriarch Kirill aan.
16/06/2022 - 15:35

Paus Franciscus heeft in een gesprek met de verantwoordelijken van culturele tijdschriften van de jezuïeten, onder meer La Civiltà Cattolica, en jezuïetenoverste Arturo Sosa gezegd dat hij, als het gaat over de oorlog in Oekraïne, weigert het onderscheid te maken tussen goed en slecht. In dat gesprek, dat op 19 mei plaatsvond en waarvan een deel vandaag wordt gepubliceerd, roept hij op om rekening te houden met de complexiteit van het conflict. Hij dringt ook erop aan om na te denken over de wortels van het conflict en de belangen die daarbij betrokken zijn. Tegelijk spreekt hij de hoop uit dat hij de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill in september in Kazakstan kan ontmoeten. 

Derde Wereldoorlog 

Wij moeten af van het normale 'Roodkapje'-patroon: Roodkapje was goed en de wolf was de slechte. Hier is geen sprake van metafysisch goed en slecht, op een abstracte manier. Er is iets globaals aan het ontstaan, met elementen die erg met elkaar verweven zijn. De paus ontkent in het gesprek dat hij voorstander zou zijn van de Russische president Vladimir Poetin, maar hij legt tegelijk toch opnieuw een zware verantwoordelijkheid voor het conflict bij de NAVO. Hij  verwijst in dat verband naar een gesprek met een niet nader genoemd staatshoofd, van enkele maanden voor het uitbreken van het conflict. Hij vertelde mij dat hij erg bezorgd was over de manier waarop de NAVO in beweging was. Ik vroeg hem waarom, en hij antwoordde: Ze blaffen aan de poorten van Rusland. Zij begrijpen niet dat de Russen imperialistisch zijn en geen buitenlandse mogendheid toelaten. En hij concludeerde: ‘De situatie zou tot oorlog kunnen leiden.’ Dit was zijn mening. Op 24 februari begon de oorlog. Dat staatshoofd kon de tekenen van wat er toen gebeurde lezen.

Lees verder onder de foto.

Paus Franciscus tijdens zijn ontmoeting met de verantwoordelijken van de culturele tijdschriften van de jezuïeten
Paus Franciscus tijdens zijn ontmoeting met de verantwoordelijken van de culturele tijdschriften van de jezuïeten © Vatican Media

Terwijl wij de wreedheid van de Russische troepen zien, mogen we de problemen niet vergeten om ze op te lossen. Het is ook waar dat de Russen dachten dat het allemaal binnen een week voorbij zou zijn. Maar zij hebben zich misrekend. Zij hebben een moedig volk gevonden, een volk dat worstelt om te overleven en een geschiedenis van strijd heeft. De paus vestigt de aandacht erop dat wij onze aandacht sterk op Oekraïne richten omdat het dichter bij ons staat en sterker onze gevoeligheid raakt. Maar er zijn andere verre landen - zoals sommige delen van Afrika, het noorden van Nigeria en Congo - waar er nog steeds een oorlog aan de gang is die niemand blijkbaar iets kan schelen. Laten wij ook denken aan Rwanda 25 jaar geleden. Of Myanmar en de Rohingya. De wereld is in oorlog. Een paar jaar geleden kwam het bij me op om te zeggen dat we de Derde Wereldoorlog in stukjes en beetjes beleven. Hier, voor mij is vandaag de derde wereldoorlog uitgeroepen. Dat is een aspect dat ons aan het denken moet zetten.

2de ontmoeting met patriarch Kirill

De paus bevestigt in het gesprek ook nog dat hij zich heeft voorgenomen patriarch Kirill in september te ontmoeten. Ik had een gesprek van 40 minuten met patriarch Kirill. In het eerste deel las hij me een verklaring voor waarin hij de redenen gaf om de oorlog te rechtvaardigen. Toen hij klaar was, kwam ik tussenbeide en zei tegen hem: 'Broeder, wij zijn geen geestelijken van staten, wij zijn herders van het volk. Ik zou hem op 14 juni in Jeruzalem ontmoeten. Maar met de oorlog hebben we in onderling overleg besloten de bijeenkomst uit te stellen naar een latere datum, opdat onze dialoog niet verkeerd zou worden begrepen. Ik hoop hem in september te ontmoeten op een algemene vergadering in Kazachstan. Ik hoop hem te kunnen begroeten en een beetje met hem te kunnen praten als predikant.

Bron: La Civiltà Cattolica/Avvenire