Saint-Flour is meest ‘gastronomische kathedraal’ van Frankrijk
Sinds enkele dagen rijpen er 57 hammen in de Saint-Pierre et Saint-Flourkathedraal van Saint-Flour, in het Franse departement Cantal (regio Auvergne-Rhône-Alpes). De gotische kathedraal werd gebouwd tussen 1398 en 1466 en werd in 1906 erkend als nationaal monument.
Meesterslager Patrice Boulard gaf zaterdag op de tv-zender TF1 toelichting bij de culinaire première, die hij als een wereldprimeur bestempelde. Hij vertelde er ook bij dat de opbrengst van de verkoop bestemd is voor het goede doel. Zij zijn ter plaatse in een van de torens gezouten. Zij zullen er drie tot twaalf maanden rijpen, buiten bereik en uit de buurt van hitte. Zo'n 15 hammen zijn al gereserveerd door sterrenrestaurants in Parijs.
Volgens de rector van de kathedraal, Philippe Boyer, moet de verkoop zo’n 5.000 euro opbrengen. Dat geld zal besteed worden aan de restauratie van de Saint-Pierre et Saint-Flourkathedraal, die op een hoogte van 900 meter is gebouwd en daarmee een van de hoogstgelegen kathedralen van Europa is.
Bron: Kathpress.at