Britse rabbijn Jonathan Sacks wint de Templetonprijs 2016
03/03/2016 - 13:15
Lord Jonathan Henry Sacks (67) ontvangt op 26 mei de prestigieuze Templetonprijs voor voortgang in onderzoek of ontdekking omtrent religie en menselijkheid. Dat heeft de John Templetonstichting woensdag in de British Academy in Londen bekendgemaakt.
Wetenschap neemt dingen uit elkaar om te zien hoe ze werken Religie brengt dingen samen om te zien wat ze bedoelen. Lord Jonathan Henry Sacks.
De filantropische stichting looft zijn leidende rol in de bevordering van de verstandhouding onder religies. Sacks wordt geprezen als fel pleitbezorger van de samenwerking tussen de wereldgodsdiensten in de strijd tegen geweld en terreur. In zijn laatste boek pleit hij ervoor dat de boodschap van liefde even krachtig als de boodschap van de predikers van haat wordt verkondigd. Jennifer Simpson, voorzitter van de John Templetonstichting: Rabbi Sacks zag de noodzaak van een antwoord op de uitdaging van radicalisering en extremisme en hij deed dat met waardigheid en gratie. Hij zag de noodzaak van de versterking van de ethiek in de vrije markt, lang voor de financiële crisis.
Gezaghebbende joodse stem
Lord Jonathan Henry Sacks was van 1991 tot 2013 opperrabbijn van de Verenigde Hebreeuwse Gemeenschappen in Groot-Brittannië. Hij kwam enkele keren opvallend in het nieuws, toen hij met samen andere Britse religieuze leiders – onder meer de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury en de katholieke aartsbisschop van Westminster –onder meer na de aanslagen in Londen een gemeenschappelijk standpunt bepaalde. In 2005 werd hij geridderd door koningin Elizabeth II.
Maar al te vaak in de geschiedenis werden mensen gedood in de naam van de God van het leven, werd oorlog gevoerd in de naam van de God van de vrede, gehaat in de naam van de God van liefde en wreedheid beoefend in de naam van de God van mededogen. Lord Jonathan Henry Sacks.
Zijn recentste boek Not in God's Name: Confronting Religious Violence is een aanklacht tegen het misbruik van God en religie, ter rechtvaardiging van geweld. Binnen de joodse wereld zelf droeg hij onder meer bij tot de emancipatie van vrouwen.
Inzet voor een vreedzaam samenleven van godsdiensten
De Britse rabbijn en filosoof schreef meer dan 25 boeken. In 2002 veroorzaakte hij in orthodox-joodse kringen opschudding met zijn boek The Dignity of Difference. Daarin zette hij zijn ideeën over een vreedzaam samenleven van godsdiensten uiteen. Hij laat daarin uitschijnen dat geen enkel geloof de volledige waarheid bezit en dat ook andere godsdiensten een deel van die waarheid kunnen bezitten. Uiteindelijk werd besloten om enkele passages uit het boek te schrappen.
‘Nobelprijs voor religie’
Aan de Templetonprijs, die in 1973 voor het eerst werd toegekend, is een bedrag verbonden van 1,5 miljoen dollar (1,4 miljoen euro). Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Jean Vanier, de 86-jarige stichter van de Arkgemeenschappen. In 2014 won de Tsjechische socioloog en godsdienstfilosoof Tomas Halik, die vandaag op uitnodiging van de COMECE, in ons land te gast is. De Templetonprijs werd in 1973 voor het eerst aan Moeder Teresa toegekend. Latere winnaars waren onder meer Billy Graham, de Russische dissident Alexander Solzhenitsyn (1983), de Dalai Lama (2012) en Desmond Tutu (2013).
Website van Lord Jonathan Sacks