Een ontdekking waard: de 15 kapellekens van Mol-Achterbos

In het bos van Mol-Achterbos staan 15 kapellen op een rij. Ze staan voor de staties van de kruisweg en werden grondig gerestaureerd.
05/07/2022 - 12:11

Met de steun van de Stichting Kempens Landschap, de gemeente Mol en de Vrienden van de 15 Kapellekens wordt volop werk gemaakt van de herwaardering van de bosrijke omgeving rond de 15 Kapellekens, nadat ze in 2004 al grondig gerestaureerd werden. Kempens Landschap kocht percelen aan om de omgeving van de kapellen te bewaren en om de beleving en toegankelijkheid ervan te verbeteren.

Ooit was de site een ware inspiratiebron voor de schildersschool rond Jakob Smits en Dirk Baksteen. De unieke locatie moet meer worden dan louter ‘een kruisweg in het groen’, klinkt het.

Tekst gaat verder onder de foto.

De kapellekens van Mol-Achterbos
De kapellekens van Mol-Achterbos © Toerisme Mol

De 15 kapellen, verscholen in de bossen van Mol-Achterbos, staan voor de staties van de kruisweg van Jezus. In elke kapel wordt een tafereel van de lijdensweg uitgebeeld. Ze werden in 1815 gebouwd op initiatief van Amandus Helsen uit Geel, destijds onderpastoor van Mol-Centrum. Als locatie werd toen gekozen voor de Heilige Kruysberg, een stuifduinheuvel in het heidelandschap van Achterbos. Daar stond al langer de Heilige Kruyskapel. De kapellekens groeiden al snel uit tot een bedevaartplaats.

Gelovigen van Achterbos en omstreken kwamen er bidden om onheil af te wenden, maar ook om voorspoed en geluk. 

Op Goede Vrijdag komen vele gelovigen er mediteren bij de kruisweg. Maar ook voor het brede publiek is de site een welkome rustplek. Sinds de grondige restauratie van de kruisweg en de kapellen in 2004 is de site is uitgegroeid tot een boeiende halteplaats, ondertussen ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.