Journalist en pausvolger André Truyman overleden

André Truyman was een bewogen en innemende persoonlijkheid, die vooral bekend raakte als medewerker van godsdienstige programma’s op KRO.
25/07/2022 - 12:54
André Truyman
André Truyman © André Truyman@Facebook

De Vlaamse journalist en gewezen dominicaan André Truyman is eind vorige week in zijn woning in Antwerpen op 89-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Truyman werkte eerder onder meer voor de Nederlandse omroep KRO als hoofd van de afdeling Godsdienst Televisie. De voorbije decennia publiceerde hij ook drie boeken over de paus.

KRO

André Truyman werd op 11 oktober 1932 geboren in Zwijndrecht. Na zijn legerdienst trad hij in 1953 toe tot de orde van de dominicanen (predikheren). In 1960 werd hij tot priester gewijd. Daarna trok hij naar de VS om er aan de Universiteit van Illinois communicatiewetenschappen te studeren. Na het behalen van zijn masterdiploma keerde hij in 1963 terug naar België. In 1964 begon hij als freelancejournalist te werken voor de KRO in Hilversum. Eenmaal in vaste dienst maakte hij een aantal documentaires over uiteenlopende onderwerpen. In de periodes 1966-1969 en 1976-1979 was hij eindredacteur en presentator van de tv-actualiteitenrubriek Kenmerk (KRO-IKON). Tijdens het pontificaat van Joannes Paulus II deed Truyman verslag van de apostolische reizen van de Poolse paus, die hij kritisch volgde. 

In 1969 trad Truyman uit als dominicaan om vervolgens geïncardineerd te worden in het bisdom Haarlem. Vanaf 1971 was hij ook geen priester meer. In 1994 publiceerde  hij zijn semi-autobiografische roman Saint-Amour, over een pater die vanwege moeilijkheden met het celibaat het priesterschap vaarwel zegt. Het boek werd verfilmd en in 2001 uitgebracht als telefilm, met in de hoofdrol Antonie Kamerling.

Pausschap

Het pausschap heeft Truyman zijn leven lang gefascineerd. Als jonge dominicaan werd hij tijdens een audiëntie in Vaticaanstad naar eigen zeggen getroffen door de mystieke gestalte van Pius XII. In 2002 bracht hij zijn boek Johannes Paulus II de onfeilbare uit, gevolgd door Schijn van heiligheid. Benedictus XVI en Johannes Paulus II (2010). Voor paus Franciscus had hij groot respect, omdat hij in de Argentijnse jezuïet een krachtige bestrijder van corruptie, hypocrisie en clericalisme zag. Over hem publiceerde Truyman het boek Paus Franciscus, erfenis en toekomst. Van verdoken misbruik tot uitgesproken nederigheid (2015).

Bron: KRO