Duitse bisschop Schneider: Kerk kan en moet meer energie besparen

De Duitse hulpbisschop Gerhard Schneider van Rottenburg-Stuttgart formuleert enkele 'verfrissende’ gedachten over energiebesparing binnen de Kerk.
07/08/2022 - 12:26
© IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen
© IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen

Hulpbisschop Gerhard Schneider van Rottenburg-Stuttgart betoogt dat ook de katholieke Kerk kan en moet bijdragen tot de inspanningen in de samenleving om energie te besparen. Alleen al door de kerken tijdens de diensten 1 graad minder te verwarmen kan volgens specialisten al een energiebesparing van 10 procent gerealiseerd worden. Op de momenten dat er geen diensten zijn, was het ook vóór de energiecrisis überhaupt al kouder in onze kerkgebouwen. 

Inspelen op de noodsituatie

De hulpbisschop formuleert drie belangrijke overwegingen. Ten eerste treffen we deze winter een bijzondere, acute situatie. Het is een noodsituatie waarin energie waarschijnlijk erg schaars zal zijn en ook erg duur. Als bisdom en als Kerk is het vanzelfsprekend om te participeren aan de maatschappelijke inspanningen om energie te besparen, opdat de voorziening van energie voor particuliere huishoudens en vitale infrastructuur gegarandeerd blijft. Bovendien leveren kerken al jaren inspanningen om energie te besparen omwille van de bescherming van het klimaat. Daarbij blijft het echter een probleem dat veel kerkgebouwen alleen met veel energie kunnen worden verwarmd. Maar ten derde is het ook belangrijk dat we niettemin onze kerken open laten en ze gebruiken, zelfs als ze kouder en minder verwarmd zijn en dat onze geloofsgemeenschappen er diensten blijven vieren. Het is niet de bedoeling om alles opnieuw online te doen. Dat sluit echter de mogelijkheid niet uit van andere energiebesparende mogelijkheden - zoals uitwijken naar de kapel als er maar weinig volk is. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Maar gelovigen moeten daarbij betrokken en uitgenodigd blijven.

Gebedsplaats blijven

Hulpbisschop Schneider herinnert eraan dat we in de coronacrisis onvermijdelijk al innovatieve formats moesten uitproberen. Door de nieuwe crisis worden we alweer voor uitdagingen geplaatst. Zo is het niet absoluut noodzakelijk dat een eucharistie een uur duurt en ook de homilie kan soms korter. Er zijn ook andere aanpassingen mogelijk, zonder dat die de kwaliteit en de structuur van de dienst aantasten. Hij voegt eraan toe dat het belangrijk is dat kerken tijdens de komende winter ook buiten de momenten van de vieringen open blijven. Daarbij kan voorzien worden in boekjes met korte, uitnodigende gebedsintenties die mensen naar huis kunnen meenemen. Er bestaan vele manieren om kerken open te houden en ervoor te zorgen dat mensen er een goede plek te vinden, zelfs als het koud is en ze er maar voor een korte tijd zijn.

Bron: Katholisch.de