Zwitsers kanton Genève verbiedt publieke doop in Lac Leman
De evangelische Kerk, die in Franstalig Zwitserland naar eigen zeggen 40.000 leden telt, reageert verontwaardigd op de beslissing om de dopen door onderdompeling van leden van twee evangelische parochies in het Lac Leman te verbieden. De beslissing is gebaseerd op de wet over de neutraliteit van de overheid, die in 2019 door een meerderheid van de inwoners van het kanton werd goedgekeurd. Die wet legt de religieuze neutraliteit van de staat vast en verbiedt elke vorm van proselitisme.
Jean-François Bussy, de voorzitter van de Evangelische Federatie van het naburige kanton Vaud, waar publieke dopen nog wel zijn toegestaan, spreekt over machtsmisbruik. Volgens kantonale verantwoordelijken worden de dopen verboden omdat ze op het publieke domein plaatsvinden. Religieuze organisaties kunnen niet zomaar een aanvraag daarvoor bij de overheid indienen. Een erkenning vereist dat zij zich meer bepaald ertoe verbinden geen daden van fysiek of psychologisch geweld, geestelijk misbruik en discriminatie op grond van etnische of nationale afkomst en seksuele en genderidentiteit te stellen.
Samen met Neuchâtel is Genève een van de twee seculiere kantons in Zwitserland waar de strikte scheiding van Kerk en Staat wettelijk is vastgelegd. In 1536 zocht de Franse protestantse hervormer en theoloog Jean Calvin (1509-1564) hier nog een veilige haven om zijn ideeën ongestoord uit te dragen. Het verbod kan vandaag maar op weinig begrip rekenen. Niemand heeft ooit geklaagd over de dopen en buiten de grenzen van het kanton kunnen ze nog altijd probleemloos plaatsvinden. Er kan ook bezwaarlijk worden aangevoerd dat ze een bedreiging vormen voor de openbare orde. Jean-François Bussy spreekt over een heksenjacht. Het Zwitserse Evangelische Netwerk (RES) beschouwt het als een aanval op de godsdienstvrijheid.
Inmiddels is beroep aangetekend om deze publieke dopen, die vier keer per jaar een uur lang op zondagochtend plaatsvinden en waarover er eerder nooit controverse is geweest, opnieuw toe te staan.
Bron: Info Chretienne/La Croix/Ouest France