Gezinnen bezorgd over onbetaalde schoolfacturen
Volgens de ouderkoepel van het katholiek onderwijs maakt 1 op de 3 ouders zich ernstig zorgen over de schoolfacturen. Twintig procent van hen heeft zich nog nooit eerder afgevraagd of zij de schoolfactuur wel betaald zouden krijgen. 13 procent had wel al eerder problemen om de schoolfactuur betaald te krijgen. Ook armoede-organisaties zien een toenemende vraag om ondersteuning.
Het Netwerk tegen Armoede ziet een van de belangrijke redenen in de toenemende trend bij middelbare scholen om de boekenverkoop uit handen te geven. Die commerciële boekenleveranciers hebben geen enkele band met de ouders. Wanneer een school de handboeken rechtstreeks aan haar leerlingen verkoopt, is er minder afstand. Dan kun je als ouders gemakkelijker oplossingen bespreken als het financieel moeilijk gaat, zegt algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede.
Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp waarschuwt ervoor dat er een situatie dreigt te ontstaan waarbij ouders hun betaling niet meer kunnen spreiden of op een zwarte lijst dreigen terecht te komen. Daardoor dreigen sommige kinderen het schooljaar te beginnen zonder boeken, wat hen nog meer stigmatiseert. Het Netwerk tegen Armoede dringt daarom bij scholen erop aan om hun schoolboeken rechtstreeks te blijven verkopen of op z’n minst van de leverancier garanties te eisen dat ouders hun betaling kunnen spreiden. Wij pleiten voor een kostenbewust beleid op de scholen, een maximumfactuur in het secundair onderwijs en de uitbetaling van de schooltoelage voor de laagste inkomens in juni.
Bron: Netwerk tegen Armoede