Sint-Martinuskerk in Aalst wordt gerestaureerd
Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 3.934.645,65 euro toe voor de restauratie van het interieur van de Sint-Martinuskerk in Aalst. De kerk heeft een grote historische, religieuze en toeristische waarde. Priester Adolf Daens deed er zijn eerste communie en hij droeg er na zijn priesterwijding zijn eremis op. Op het einde van zijn leven bad hij er dagelijks de kruisweg.
Minister Diependaele: De Sint-Martinuskerk is een unieke erfgoedparel. Maar om die te bewaren voor de toekomstige generaties zijn grondige restauratiewerken nodig. Tijdens de inmiddels al 9de en voorlaatste restauratiefase wordt nu de volledige binnenkant van de kerk aangepakt. De Vlaamse gemeenschap gaf in 2014 groen licht voor de meerjarenrestauratie en stelde daarvoor een bedrag van 17,7 miljoen euro ter beschikking. De kerk blijft tijdens de werken publiek toegankelijk en er blijven vieringen plaatsvinden. Het gedeelte dat voor de werf afgesloten is, zal uiteraard niet publiek toegankelijk zijn.
De bouw van de kerk startte in 1479 en in 1946 werd ze beschermd als monument. Het gebouw in late Brabantse gotiek bevat een groot aantal kerkschatten zoals een sacramentstoren uit het begin van de 17de eeuw en de Sint-Rochusschilderijen van Pieter Paul Rubens. In deze voorlaatste restauratiefase komt het interieur van de statige Sint-Martinuskerk aan bod. De wanden, vloeren en gewelven van het transept, de transeptkapellen en de viering worden gerestaureerd. Ook de bijhorende glasramen, de altaren, het altaartextiel, de schilderijen en het houten meubilair worden geconserveerd en gerestaureerd. Om de topstukschilderijen in het Rubensaltaar beter tegen uv-straling te beschermen zal uv-werend mondgeblazen glas het bestaande (ruitvormige) losangeglas vervangen. Later volgt nog een 10de en laatste restauratiefase én de restauratie van het orgel.
Lees meer over de (restauratie van het interieur van de) Aalsterse Sint-Martinuskerk.