Britten rouwen bij het overlijden van queen Elisabeth

De anglicaanse aartsbisschop Welby, kardinaal Nichols, maar ook de paus sluiten zich aan bij de nationale rouw en brengen hulde aan 'the queen'. 
09/09/2022 - 08:01

Al kort nadat Buckingham Palace het overlijden van koningin Elizabeth II had bekendgemaakt, bracht kardinaal Vincent Nichols, de aartsbisschop van Westminster en voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Engeland en Wales, hulde aan the queen. De kardinaal sprak zijn rouw en medeleven uit, maar ook zijn bewondering voor de manier waarop zij al die tijd haar verantwoordelijkheid heeft vervuld. Wij zijn  vervuld met een enorm gevoel van dankbaarheid. Op dit moment bidden wij voor de rust van de ziel van hare majesteit. Dat doen wij met vertrouwen, want het christelijke geloof markeerde elke dag van haar leven en activiteit (…) De wijsheid, stabiliteit en dienstbaarheid die ze consequent belichaamde, vaak in extreme omstandigheden, zijn een schitterende erfenis en bewijs van haar geloof (…) Koningin Elizabeth II zal altijd een weldadig licht in onze geschiedenis blijven. Moge zij nu rusten in vrede. Wij bidden ook voor zijne majesteit de koning terwijl hij zijn ambt aanneemt en rouwt om zijn moeder. God bescherme de koning!

Lees verder onder de afbeelding.

De aankondiging van het overlijden van de Queen
De aankondiging van het overlijden van de Queen © Royal Palace

De overleden koningin laat een buitengewone erfenis na die in bijna elke hoek van ons nationale leven te vinden is, net als in de levens van zoveel landen over de hele wereld, en vooral in het Gemenebest. Aartsbisschop Justin Welby

Ook de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury Justin Welby sloot zich meteen aan bij de rouw van de natie en sprak zijn medeleven uit met koning Charles III en de koninklijke familie. Met diepe droefheid sluit ik me aan bij het land, het Gemenebest en de wereld in de rouw om de dood van hare majesteit de koningin. Mijn gebeden zijn bij de koning en de koninklijke familie. Moge God troosten in de komende dagen. Terwijl wij samen rouwen, weten wij dat wij door het verlies van onze geliefde koningin de persoon hebben verloren wiens standvastige loyaliteit, dienstbaarheid en nederigheid ons hebben geholpen te begrijpen wie we zijn in decennia van buitengewone verandering in onze wereld, land en samenleving.

Hoe diep ons verdriet ook is, nog dieper is onze dankbaarheid voor de buitengewone toewijding van wijlen hare majesteit. In de donkerste dagen van de coronapandemie sprak de koningin krachtig over het licht dat door geen enkele duisternis wordt overwonnen. Zij herinnerde ons aan een diepe waarheid over onszelf: wij zijn een hoopvol volk dat echt om elkaar geeft. Zelfs toen de overleden koningin rouwde om het verlies van haar geliefde echtgenoot, prins Philip, getuigde zij opnieuw van haar moed, veerkracht en instinct om de noden van anderen op de eerste plaats te stellen. Als een trouwe leerling van Christus en opperste gouverneur van de Church of England, leefde ze elke dag van haar leven haar geloof. Haar vertrouwen in God en diepe liefde voor God waren fundamenteel in de manier waarop ze haar leven leidde - uur na uur, dag na dag.

Lof van de paus

Ook paus Franciscus sprak donderdagavond zijn medeleven uit met de koninklijke familie en de bevolking van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest. De paus verzekert in een rouwtelegram dat hij zal bidden voor haar eeuwige rust en brengt hulde aan haar leven van onvermoeibare dienstbaarheid voor de natie en het Gemenebest, haar voorbeeld van plichtsbesef, haar standvastige getuigenis van geloof in Jezus Christus en haar vaste hoop op zijn beloften.

Ik verzeker uwe majesteit van mijn gebeddat de almachtige God u zal steunen met zijn onfeilbare genade wanneer u nu uw hoge verantwoordelijkheden als koning op u neemt. Op u en allen die de nagedachtenis van uw overleden moeder koesteren, roep ik een overvloed aan goddelijke zegeningen af als een onderpand van troost en kracht in de Heer.