Franse bisschoppen pleiten voor actieve levenshulp

De Ethische Commissie in Frankrijk heeft de deur geopend voor een nieuw euthanasiedebat.
19/09/2022 - 16:48

Met een knipoog naar de vele oproepen voor actieve hulp bij zelfdoding heeft de Franse Bisschoppenconferentie (CEF) in de krant Le Monde afgelopen vrijdag een oproep gepubliceerd voor actieve levenshulp. De bisschoppen herhalen daarmee hun protest tegen een verdere liberalisering van euthanasie - waarbij ons land bij voorstanders van de liberalisering vaak als voorbeeld wordt aangehaald - en vinden het geen goede zaak dat zo’n belangrijke beslissing onder tijdsdruk wordt genomen. Ze herinneren eraan dat er in de coronapandemie stevige inspanningen zijn geleverd en offers zijn gebracht om mensenlevens te redden. De bisschoppen erkennen dat het levenseinde een gevoelige en erg delicate aangelegenheid is. Toch vragen ze zich ook af hoe het mogelijk is dat nauwelijks enkele maanden later en na een nationale mobilisatie geen betere weg gevonden kan worden om met de kwetsbaarheid van het leven om te gaan. 

‘Voie française’

In hun brief wijzen de Franse katholieke kerkleiders erop dat zich rond de kwestie de afgelopen jaren een evenwicht heeft gevormd. Die ‘voie française’ dreigt nu op de helling gezet te worden. Ze roepen de Franse overheid op om meer te investeren en werk te maken van de ontwikkeling en uitbouw van palliatieve zorgeenheden.

Ook vandaag is palliatieve ondersteuning in een kwart van de Franse departementen nog steeds onbeschikbaar. CEF

Recht op gewetensbezwaren

De Franse euthanasiewetgeving is veel strenger dan landen zoals ons land en Nederland en ontzegt volgens een deel van de bevolking de Fransen het recht op een waardige dood bij uitzichtloos lijden. In het aangezicht van het levenseinde kunnen artsen wel de behandeling stopzetten en pijnstillers voorschrijven die als secundair effect het leven verkorten. Het was een van de verkiezingsbeloftes van president Emmanuel Macron om werk te maken van waardig sterven. De Franse Orde van geneesheren sprak zich onlangs uit tegen de huidige plannen van de regering. Daar wordt ook nadrukkelijk erop aangedrongen dat voor artsen op zijn minst de mogelijkheid wordt voorzien om gewetensbezwaren in te roepen opdat zij niet gedwongen zouden kunnen worden om mee te werken aan deze praktijk. 

Bron: La Croix